Volledig scherm
De flitspaal aan de Zeelsterstraat. © Rob Burg

Flitskanon Beukenlaan Eindhoven weggehaald

EINDHOVEN - 50 kilometer blijft voorlopig het maximum op het stukje Beukenlaan bij de Zeelsterstraat in Eindhoven. Maar de controle via de flitspaal daar is definitief ten einde: het omstreden apparaat is vrijdagmorgen weggehaald. 

Onder meer acties van Eindhovenaar Cees van Bladel en artikelen op deze site en in het ED leidden ertoe dat het Openbaar Ministerie de camera weg liet halen. Op het stukje rondweg mag maar 50 gereden worden, waar bijna overal 70 kilometer het maximum is, ook aan de andere kant van de weg, richting rotonde bij  het Evoluon. Die onduidelijkheid stak veel weggebruikers. Dat leidde er ook toe dat het flitskanon veel 'slachtoffers' maakte. 

Verwarrende situatie
De flitspaal bereikte in 2015 landelijk de derde plek wat snelheidsboetes betreft. In dat jaar werden er 51.000 opgelegd aan weggebruikers, oftewel een kleine 140 per dag. Mede als gevolg van de nodige publiciteit over de overijverige paal daalde dat aantal vorig jaar drastisch, naar 39.346. Het leverde het CJIB 1.794.680 euro op. Verreweg de meeste auto's en motoren die hier tegen de lamp liepen -91 procent- reden hooguit tien kilometer per uur te hard. De paal flitste ook als mensen door rood licht reden. Vorig jaar gebeurde dat 510 keer.

De gemeente en de politie hebben in februari het OM geadviseerd de flitser te verwijderen. De officiële lezing luidt dat 'de huidige verkeerssituatie geen aanleiding meer geeft voor een flitspaal'. Eind vorig jaar gaf wethouder Jannie Visscher echter al toe dat er sprake is van een verwarrende situatie. Later wordt het hele 'bordenwoud' op de rondweg tegen het licht gehouden. Dan zou ook de snelheid omhoog kunnen op het stukje bij de kruising met de Zeelsterstraat.  

In samenwerking met indebuurt Eindhoven