Volledig scherm
Dircteur Ad Vissers © FotoMeulenhof

Fontys-ICT zoekt plek voor 1.000 studenten

EINDHOVEN - De ICT-opleiding aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven is explosief gegroeid. De school zoekt nu voor 1.000 studenten een nieuwe locatie buiten de eigen campus, mogelijk in een gebouw op Strijp-S of -T.

De Fontys-opleiding ICT maakt van de nood een deugd. Om het ruimtegebrek van de snel groeiende studie op de campus aan de Rachelsmolen in Eindhoven op te lossen, zoekt directeur Ad Vissers een gebouw waar zo'n 1.000 derde- en vierdejaars studenten ondergebracht kunnen worden. ,,Dat moet een smeltkroes worden waar niet alleen onze studenten, maar ook medewerkers van partnerbedrijven en bijvoorbeeld start-ups van afgestudeerden onderdak kunnen vinden."

Groei

In tien jaar groeide het aantal eerstejaars bij Fontys ICT van 400 naar 1.250. In totaal heeft de hbo-studie nu 3.400 studenten, tegen 3.000 vorig jaar. Ter vergelijking: de totale Fontys-populatie bleef gelijk op 44.300, van wie er 12.000 eerstejaars zijn. In Eindhoven heeft Fontys 22.000 studenten, 6.000 eerstejaars.

In 2020 betrekt Vissers met zijn mensen het eerste deel van de nieuwbouw op de Eindhovense campus, in 2023 de tweede fase. De plannen daarvoor zijn in de maak. ,,Tot die tijd zoeken we een tijdelijke oplossing. Nu al gebruiken we een leegstaande verdieping bij bedrijf ISAAC voor 300 studenten. Maar we willen er méér van maken en dus willen we een bestaand pand verbouwen tot een ICT-hub. Dat blijkt nog wel een uitdaging, want de panden op Strijp-T of -S die we hebben bekeken, zijn niet zomaar geschikt te maken voor 1.000 studenten."

Creatiever

Een vestiging op de High Tech Campus, de TU/e of de nieuwe Brainport Industries Campus ligt volgens Vissers niet zo voor de hand. ,,Die zijn meer gericht op high tech, wetenschap en technologie, wij willen ICT breder neerzetten. Hier leer je ook creatieve onderdelen of het toepassen van ICT om bedrijven, de zorg en banken bijvoorbeeld efficiënter te laten functioneren. Wij geven de voorkeur aan vestiging op Strijp-S of -T in de buurt van de innovatieve, creatieve sector."

Vissers is optimistisch dat het gaat lukken om in augustus 2018 te starten. Nog deze maand hoopt Fontys met de gemeente Eindhoven een lijst van geschikte panden te maken, waarna een keuze moet worden gemaakt. Daarna volgt nog een verbouwing. Een studentenstop is volgens hem geen optie. ,,Het kan niet zo zijn dat we als opleiding niet aan onze maatschappelijke verplichting kunnen voldoen omdat we het niet georganiseerd krijgen."

Alle 80 samenwerkingspartners zijn aangeschreven met de vraag of ze ruimte in het nieuwe onderkomen willen huren of een bijdrage in geld willen leveren. Het bedrijfsleven heeft volgens de directeur veel te winnen bij samenwerking.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9306 stemmen