Volledig scherm
Suzanne Ryan van Arizona Tacohouse © Michel Theeuwen

'Foodhal moet reuring brengen in centrum Eindhoven'

EINDHOVEN - De Down Town Gourmet Market aan de Smalle Haven gaat zondag proefdraaien. De foodhal van initiatiefnemer Hans Snoeijen herbergt 21 verschillende eettentjes. 

Van Japanse vissalades tot Spaanse tapas, van Afghaanse maaltijden tot Italiaanse pizza's en pasta's, van Indiase hapjes tot Mexicaanse taco's. En van alles daartussen: hotdogs, vis, kaas, bitterballen, aardappelspecialiteiten en ijs van salon Kees. 21 totaal verschillende internationale concepten gaan zondag proefdraaien in de Down Town Gourmet Market aan de Smalle Haven in Eindhoven. 

Met de nadruk op 'proef'. Officieel is de tent zondag nog niet open, alleen voor familie en bekenden. Maar een hapje meepikken lijkt toch wel mogelijk voor passanten. En ook als woensdag gewoon de deuren opengaan, zal het nog wel wennen blijven,  zegt initiatiefnemer Hans Snoeijen van horeca-ontwerpbureau Rigoureus. ,,Het zijn veelal mensen die voor het eerst hun droom gaan verwezenlijken: die wat ze thuis achter het fornuis kookten, nu aan mensen gaan verkopen. Er zal zeker nog wel iets mis gaan. Ze zullen nog wel een paar weken aan het proefdraaien zijn. Net als bij kinderen zullen ze allemaal moeten leren lopen." 

Volledig scherm
De enige 'foodtruck': het Piaggio'tje van Vietnamama © Michel Theeuwen

Eethoek
De Down Town Gourmet Market zit in de nieuwe eethoek van de Eindhovense binnenstad, met grootheden als Little Italy, Vapiano en Taco Bell binnen handbereik. Maar de foodhall heeft een heel andere insteek: maaltjes zijn er ambachtelijk, versgemaakt, speciaal, zonder de hoofdprijs te vragen. Het initiatief van Snoeijen is natuurlijk een foodhall, maar wijkt wel af. ,,We bieden bijvoorbeeld bediening aan de tafeltjes. Je kunt bij elke deelnemer iets bestellen. Of via de app die we hebben ontwikkeld. Dan brengen ze het vervolgens naar je tafeltje." Het drinken komt van de centrale bar.

De zeventien uitbaters moeten het volgens hem samen gaan doen. ,,Het sentiment moet zijn: we gaan hier samen iets leuks neerzetten, een clubke mensen die zorgt dat je lekker kunt eten en die voor reuring in de stad zorgt." De sfeer moet er een zijn van de markt - de bestrating met straatklinkers is er naar - waar veel leven is. ,,Het is volgens mij minder geschikt voor een romantisch dinertje voor twee bij kaarslicht. Het is eigenlijk een overdekt foodtruckfestival, maar dan zonder de trucks." 

Volledig scherm
Ivo Boutkan en Bart van Dun uit Nuenen beginnen met Pietza-pizza's. © Michel Theeuwen

Groen
Binnen komen we één autootje tegen, een Piaggo Ape, van de Vietnamama. Verder veel straatstenen, gebruikt hout, kleurrijke gebruikte tegeltjes en heel veel buizen en leidingen. Het groen in de vorm van planten moet nog neergezet worden. Het daglicht komt van de grote roldeuren aan de kant van de Smalle Haven. De zaken die daar zitten hebben ook een balie aan de buitenkant waar ook een terras komt.

IJssalon Kees uit Geldrop opent in Down Town Gourmet Market een tweede vestiging, midden in de stad. Uitbater Willem Kerpel wil in de foodhal graag de toetjes verzorgen voor de etentjes bij collega's. ,,En buiten hopen we natuurlijk op dezelfde lange rijen als in Geldrop."

Suzanne Ryan biedt bij Arizona Tacohouse allerlei originele Mexicaanse hapjes, gemaakt met ingrediënten uit het land zelf. De Amerikaanse vond bij een bezoek met een oorlogsveteraan haar grote liefde. Een halfjaar later kwam ze over naar Eindhoven. In de 'Down Town' vervult ze een lang gekoesterde droom: een eigen restaurant. ,,Maar je kunt dit niet vergelijken met Taco Bell: ik heb eigen recepten van gerechten uit diverse regio's in Mexico, met een originele smaak en originele ingrediënten."

Volledig scherm
De buitenbalie van Pietza met Ivo Boutkan en Bart van Dun uit Nuenen. © Michel Theeuwen

Pizza
Bij de buren van Pietza staat een houtgestookte steenoven waarin Ivo Boutkan en Bart van Dun uit Nuenen Italiaanse pizza's gaan bakken. Niet alleen de gewone Margherita maar ook met blauwe kaas en peer bijvoorbeeld. Geoefend hebben ze met sterrenrestaurant Zarzo en Dick Middelweerd van de dito Treeswijkhoeve. ,,Voor ons als jonge ondernemers is het gemakkelijk om hier in te stappen. Je hoeft geen heel restaurant in te richten; de investering is lager. En de foodhal is een echte toevoeging in Eindhoven.

Yama Waziri combineert met zijn nicht Venus Karim van Afghani & Zo in de Bleekstraat een bijzondere stand. Niet alleen zijn er Afghaanse maaltjes uit hun beider vaderland, ook kan Waziri zijn andere liefde verklaren: voor Bombay gaat hij Indiase streetfood-hapjes maken. Waziri woonde en studeerde in de grote stad. In de foodhal ziet hij wel brood. ,,Eindhoven is zeer internationaal met expats uit de hele wereld. Er zit een groot potentieel om de internationale concepten hier midden in het centrum succesvol te maken."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven