Forellen- en groentekwekerij in Veemgebouw Eindhoven officieel open

EINDHOVEN - Via een Skype-verbinding opende de Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs donderdagmiddag de forellen- en groentekwekerij Duurzame Kost in het Veemgebouw op Strijp-S. Zij deed voor de 200 genodigden het speciale led-groeilicht van Philips boven de planten aan.

"Hier worden vis en groenten gekweekt en die zijn nog allemaal eetbaar ook, en lekker. Maar het allermooiste is dat het ook nog werk oplevert voor mensen aan de rand van de arbeidsmarkt", aldus Schreurs voordat zij de lampjes aanzette. Vervolgens kregen de gasten een rondleiding, gehuld in witte regenjasjes en dito overschoenen. Om te voorkomen dat de planten last krijgen van allerlei ongedierte. De stichting Duurzame Kost werkt immers zonder bestrijdingsmiddelen en antibiotica. Ook kunstmest komt er niet aan te pas, alleen de natuurlijke mest van forellen. Het water uit de vistanks gaat, na behandeling door bacteriën, naar de plantenbakken. En schoon weer terug.

Kansen
De rondleidingen werden verzorgd door autistische jongeren van de stichting Futuris die in de vis- en groentekwekerij werken, zoals Riccardo Bayens. Hij heeft behalve een storing in het autistisch spectrum ook last van een blowverslaving, vertelt hij. "Het werk hier geeft mij een kans om mijn leven weer op de rit te zetten. Als ik thuis blijf zitten ga ik alleen gamen, dan word ik snel depressief. Jos Hakkennes (initiatiefnemer van Duurzame Kost - red.) laat mij in mijn eigenwaarde. Die kans moet ik zelf pakken, ik krijg er niet nog een."

Nieuwe boeren
Geert Wilms van Landbouw Innovatie Brabant, die het project steunt met een financiële bijdrage, noemde Hakkennes en co 'de nieuwe boeren'. Jack Hock, huisbaas namens woningcorporatie Sint Trudo, is blij met de combinatie stadslandbouw, innovatie en dagbesteding via Futuris. "We zijn blij dat we jullie mogen huisvesten, hopelijk zo lang mogelijk. Maar jullie weten dat er ook een moment kan komen dat ik deze verdieping weer nodig heb."

Hock doelt daarmee op de parkeernormen op Strijp-S. Om daaraan te voldoen zijn de twee verdiepingen boven de Vershal op de begane grond  ingericht als parkeergarage. Maar volgens Trudo kan het moment komen dat er zoveel nieuwe woningen komen, dat de andere etages ook nodig zijn om te voldoen aan de gemeentelijke eisen. Daar zitten nu André Amaro en zijn festivalorganisatie (4e), Duurzame Kost (5e) en het Virtual Reality Center Enversed (6e). 

Volledig scherm
Duurzame Kost opent forellen- en groentekwekerij in Veemgebouw op Strijp-S. © Michel Theeuwen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Spectaculaire ballonvaart voor Eindhovense Angela en haar gezin: 'De hele buurt hielp tijdens noodlanding’

    Spectacu­lai­re ballon­vaart voor Eindhoven­se Angela en haar gezin: 'De hele buurt hielp tijdens noodlan­ding’

    EINDHOVEN - Of ze enig moment in paniek is geweest? Welnee! Dit was juist een ervaring om nooit te vergeten. Angela Jegerings (40) zat samen met haar twee jonge kinderen en echtgenoot in de luchtballon die zondagavond een noodlanding moest maken op een klein voetbalveldje in Eindhoven. Tientallen buurtbewoners hielpen mee om het toestel veilig aan de grond te krijgen. ,,De kinderen vonden het helemaal geweldig.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (88%)
  • Nee (12%)
4175 stemmen