Hoofdkantoor van Signify op de High Tech Campus in Eindhoven.
Volledig scherm
Hoofdkantoor van Signify op de High Tech Campus in Eindhoven. © Signify

Forse hap uit winst Signify door coronacrisis; Eindhovens lichtbedrijf verkent NOW-staatssteun

UPDATEEINDHOVEN - Signify heeft flink last van de coronacrisis. Het Eindhovense lichtbedrijf zag de winst onderaan de streep het afgelopen kwartaal met bijna veertig procent dalen naar 27 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook de verkopen liepen terug. Signify overlegt met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de mogelijkheden voor NOW-staatssteun. 

Signify presenteerde vrijdagmorgen tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal van 2020. In een toelichting zei topman Eric Rondolat dat Signify in Nederland momenteel de mogelijkheden van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) verkent. Met het ministerie wordt gekeken naar de voorwaarden. Deze week werd bekend dat de voor de coronacrisis in het leven geroepen regeling wordt aangepast voor concerns met meerdere dochterbedrijven.  

Als een van de maatregelen om de crisis het hoofd te bieden vroeg Signify eind vorige maand alle werknemers wereldwijd om een loonoffer. Aan het verzoek om in april, mei en juni twintig procent van de uren en daarmee ook twintig procent van het salaris in te leveren, is volgens het concern massaal gehoor gegeven. Signify meldt dat 85 procent van het personeel heeft ingestemd. Rondalat herhaalde vrijdag dat Signify met de maatregel gedwongen ontslagen wil voorkomen. Het lichtbedrijf met het hoofdkantoor op de High Tech Campus in Eindhoven telt momenteel bijna 38.500 werknemers. 

Overname 

De omzet van Signify kwam het afgelopen kwartaal uit op bijna 1,43 miljard euro, tegen bijna 1,48 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2019. Dat is inclusief de vorig jaar aangekondigde overname van de Amerikaanse branchegenoot Cooper Lighting. Het bedrijf werd begin maart ingelijfd en draagt zo voor een deel bij aan de kwartaalresultaten van de voormalige lichtdivisie van Philips. Op vergelijkbare basis liep de omzet met ruim vijftien procent terug. De omzet komt lager uit dan analisten hadden verwacht. Dat de winstgevendheid het eerste kwartaal fors daalde is volgens Signify ook te wijten aan de eenmalige negatieve effecten van de overname van Cooper. 

De al jaren krimpende tak die traditionele verlichting verkoopt, liet weer de hardste omzetdaling zien. De omzet op vergelijkbare basis daalde met bijna achttien procent. Maar ook het onderdeel dat draait om led-verlichting liep flink averij op en kwam zestien procent lager uit. Bij de thuis-tak waaronder Philips Hue bleef de daling beperkt tot acht procent.

Onzekerheid

Door de coronacrisis loopt de productie van lampen en andere verlichtingsproducten tegen verstoringen in de toeleveringsketen aan. De productiecapaciteit van Signify is momenteel zo'n tachtig procent. In verband met de huidige onzekerheid over het virus en de impact daarvan op de economie, waagt Signify zich niet aan een voorspelling voor de rest van het jaar. 

Topman Eric Rondolat (links) met naast hem Arthur van der Poel, voorzitter van de raad van commissarissen van Signify.
Volledig scherm
Topman Eric Rondolat (links) met naast hem Arthur van der Poel, voorzitter van de raad van commissarissen van Signify. © DCI Media

In samenwerking met indebuurt Eindhoven