Volledig scherm
Op de Emmasingel in Eindhoven ging het fietsen donderdag niet van harte. © René Manders

Forse stormschade in Zuidoost-Brabant, 700 meldingen bij brandweer, nauwelijks treinverkeer

REGIO - De zware storm die donderdag over Nederland trok, leverde ook flinke problemen op in Zuidoost-Brabant. Tientallen bomen zijn omgewaaid, dakdelen zijn her en der losgeraakt en fietsers en voetgangers waaiden van de weg. Rijkswaterstaat en ANWB adviseerden automobilisten om niet de weg op te gaan: 'Stel uw reis uit'. Het treinverkeer in vrijwel het hele land is om 11.00 uur gestaakt. De NS staakt het treinverkeer voor de rest van de avond. Er wordt reizigers geadviseerd om een andere vervoersmiddel te zoeken. Ook vrijdag zullen nog veel reizigers last hebben van de nasleep van de storm.

Bij de brandweer van Zuidoost-Brabant kwamen donderdagochtend en -middag 700 meldingen binnen. Vijftig daarvan waren spoedmeldingen. De brandweer is samen met de gemeenten druk bezig om alles af te handelen. Bij de spoedeisende hulp bij ziekenhuizen in de regio is het druk, vooral met mensen met kleine verwondingen en botbreuken. Om 16.00 uur beëindigde de brandweer de procedure extreem weer.

Treinverkeer

Een woordvoerster van NS kan niet op dit moment niet zeggen of en hoe laat het treinverkeer vandaag weer op gang zal komen. "Dat is afhankelijk van een schouw door ProRail met behulp van een speciale trein. Deze brengt in kaart wat de schades zijn en of die snel gerepareerd kunnen worden."

Vervangend vervoer is er niet. Het is ondoenlijk om in het hele land bussen in te zetten, zegt de woordvoerster. "Bovendien werd lange tijd ook afgeraden om de weg op te gaan, omdat dat niet veilig is." Ze adviseert om de website van de NS in de gaten te houden: de reisplanner is op dit moment onbetrouwbaar.

Ook ProRail kan geen zinnig woord zeggen op de vraag of en wanneer het treinverkeer weer opgestart kan worden. Op diverse locaties zijn bovenleidingen onbruikbaar geraakt of liggen bomen op het spoor, bijvoorbeeld op twee plekken tussen Eindhoven en Weert, meldt een woordvoerder desgevraagd. "De komende uren zal er meer duidelijkheid komen", is het enige, weinig bemoedigende dat hij kan melden.

Station Eindhoven

Op het station in Eindhoven was het donderdagmiddag- en avond enorm druk. Voor veel reizigers zat er niets anders op dan wachten. Een enkeling zelfs al de gehele dag. ,,Ik werk in Amsterdam, maar daar ben ik vandaag nooit aangekomen’’, vertelt de 33-jarige Frits van den Broek. ,,En dan moet ik ook nog naar Maastricht dadelijk.’’ Hij verwacht dat de treinrit naar de Limburgse hoofdstad niet heel prettig zal verlopen. ,,Iedereen wil nu in de eerste trein, dat wordt echt een hel’’, aldus Van den Broek.

Ook Martijn de Leeuw (23) uit Oss staat te wachten op de trein. ,,Ik pak dadelijk de bus maar denk ik, want dit werkt ook niet’’, vertelt hij. De Ossenaar vindt niet dat de NS schuld heeft aan de vertraging. ,,Ik foeter veel op ze, maar dit neem ik ze natuurlijk niet kwalijk.’’

Volledig scherm
Wachtende reizigers op station Eindhoven. © Tijn Swinkels

Snelwegen   

Op de A58 ter hoogte van Oirschot waaide rond 10.30 uur een vrachtwagen om. De snelweg was ruim een uur dicht voor alle verkeer in de richting van Eindhoven. De vrachtwagen is geborgen.

De A2 was urenlang gesloten in de richting van Eindhoven. Dat kwam mede door een ongeval ter hoogte van Best en door diverse omgewaaide bomen tussen Best en Boxtel. Er stond een lange file. De weg bleef tot laat in de middag dicht. Rond 16.30 uur werd de weg vrijgegeven voor het verkeer.

Scootmobiel te water

Bij de Kanaaldijk-Zuid in Eindhoven is rond het middaguur de bestuurder van een scootmobiel het water ingewaaid. De man is door omstanders op het droge getrokken.

Een aantal wandplaten van hotel Tulip Inn op Eindhoven Airport is eraf gewaaid. Het wandelgebied voor Airport is afgesloten.

Ter hoogte van Geldrop is 's middags een trein tegen een omgewaaide boom gebotst. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt. Reizigers zijn met bussen verder vervoerd. ProRail verwacht dat het herstel van de schade aan het spoor ook vrijdag nog voor overlast zal zorgen.

Bekijk hier meer foto's de stormschade in Zuidoost-Brabant.

Extra centralisten opgeroepen voor meldkamer door storm

De storm zorgde donderdagochtend bij de meldkamer van de hulpdiensten in Zuidoost-Brabant voor flinke vertragingen. Bellers hingen soms wel twintig minuten aan de lijn voordat ze met de brandweer in contact kwamen. Daarom is de procedure 'extreem weer' in gang gezet. 

Dat betekent dat alle telefoontjes die met stormschade te maken hebben, niet gedetailleerd worden uitgevraagd maar direct worden doorverbonden naar de betreffende brandweerpost. Daar wordt de melding afgehandeld. Ook zijn extra centralisten opgeroepen om de vele extra meldingen in de centrale te beantwoorden.

Volledig scherm
Een ravage op de A2. © Bert Jansen

Van Best naar Den Bosch

Twee grote omgewaaide bomen dwars over de weg en een tak tegen de voorruit. Dat was voor Bestenaar Jean-Louis Kop de oogst van een ritje van zijn woonplaats naar zijn werk in het provinciehuis in Den Bosch. ,,Je auto in bedwang houden gaat nog wel, maar er gebeurt zo veel om je heen op de weg. Als ik dat van tevoren had geweten, was ik thuis gebleven."

Na amper een kilometer kwam Kop de eerste schade al tegen. Aan de Kanaaldijk in Best, nabij het spoorwegviaduct, lag er een eerste boom over het fietspad. ,,Die heb ik eerst maar even gemeld voor ik verder reed." Eenmaal op de snelweg reed hij tussen de vallende takken en bladeren door. ,,Bij Boxtel lag er op de andere weghelft een grote boom over de weg. Die leek op een wit bestelbusje te zijn gevallen. Levensgevaarlijk. Even later hoorde ik zelf opeens een harde klap. Dat was dus een grote tak tegen mijn voorruit. Gelukkig hield die het."

Uiteindelijk bereikte Kop ongeschonden zijn werkplek. ,,Ik heb meteen maar even naar huis gebeld dat ik veilig was aangekomen. En dat ze voorlopig beter binnen kunnen blijven."

Ter info

Volledig scherm
Een ravage op de A58. © Bert Jansen
Volledig scherm
Een ravage op de A58. © Bert Jansen

Valkenswaard

Geldrop

Aan de Lindenhof in Geldrop is een boom op een auto gevallen. Bij de Golfschool aan de Gijzenrooiseweg is het dak van de driving range ingestort.

Volledig scherm
Aan de Lindenhof in Geldrop is een boom op een auto gevallen. © Lilian Dominicus
Volledig scherm
Stormschade bij de Golfschool in Geldrop. © Bert Jansen

Helmond

Bij de Primera in Brandevoort in Helmond zijn pannen van het dak gewaaid. Daarbij werd een vrouw bijna geraakt, ze bleef ongedeerd.

Volledig scherm
Op de Welschapsedijk in Eindhoven liep een auto flinke schade op nadat een omgewaaide boom op het voertuig terechtkwam. Er zijn meldingen van omgewaaide bomen uit Eindhoven, Nuenen en Budel. Op de Emmasingel in Eindhoven raakten dakplaten los van een gebouw. © Mirela Dacic
Volledig scherm
Aan de Braakweg in Stiphout is een boom omgewaaid die de gehele weg blokkeert. © F. van der Burgt

Deurne/Asten/Someren

De gemeente Deurne is donderdagochtend tijdelijk gestopt met afval inzamelen. De omstandigheden waren te gevaarlijk. 

Basisschool De Vuurvlinder

Bij basisschool de Vuurvlinder, te vinden op Opera 60A in Eindhoven, laat de voorgevel los. Het was flink schrikken voor medewerkers en leerlingen.

Fontys Eindhoven

De luifel van gebouw R5 op de campus Rachelsmolen in Eindhoven is beschadigd door een omgewaaide boom. Het gebied eromheen is afgezet met linten. Fontys heeft besloten dat studenten tentamens die ze missen vanwege de storm op een later moment mogen inhalen.

Aalsterweg Eindhoven

Volledig scherm
Op de Aalsterweg in Eindhoven is een dug-out van voetbalclub RPC beland © ED

Meer Eindhoven

Op de Kasteellaan in Eindhoven is een grote boom omgewaaid en op een auto terecht gekomen, die daardoor flink toegetakeld is. Die omgewaaide boom heeft daarnaast een andere boom in zijn 'val' mee omver geholpen. De weg is daardoor versperd. Een brandweer met hoogwerker is ter plaatse om de weg weer vrij te maken. In de Van Wassenhovestraat is donderdag een stenen muur omgewaaid. Op de hoek Rijnstraat/Lekstraat ging een boom om. Van twee garages aan de Normandiëlaan waaide het dak weg. In het Sint Bonifaciuspark zijn grote takken afgebroken van een boom.

Bergeijk

De Eerselsedijk in Bergeijk heeft alles van een horrorfilm, zo meldt ED-correspondent Andre Kempen. Het 'regent' er takken en daarom is het een route om te vermijden. De weg door het bos ligt vol afgebroken takken. ,,Wie daar rijdt, rijdt er met gevaar voor eigen leven", aldus de correspondent.

Op het moment dat hij er een foto van maakt, komt er een zware tak naar beneden die boven op een passerend taxibusje van Van der Wijst valt. De chauffeur komt met de schrik vrij. Hij was de enige inzittende. 

Volledig scherm
Een getroffen taxibusje op de Eerselsedijk in Bergeijk. © ED
Volledig scherm
Op de toegangsweg vanuit de Molenstraat op de Hennepstraat in Riethoven is een grote spar in de voortuin van de voormalige pastorie gewaaid. © Adrie Smolders
Volledig scherm
Op de Heezerweg in Eindhoven is een boom op een auto gevallen. © Wildrik Burema

Gemert

In Gemert waaien er letterlijk zonnepanelen rond. Bij een woning aan het Kruiseind zijn twee zonnepanelen van het dak gewaaid, die niet veel verder op een wandelpad terecht kwamen. De Gemertse brandweer heeft de overige zonnepanelen op eigen houtje uit voorzorg losgehaald.

Volledig scherm
Stormschade in Gemert op Elisabethplaats © ED
Volledig scherm
Zonnepanelen op Elisabethplaats in Gemert zijn van het dak gewaaid. Nu wel goed vastgebonden. © ED

Bakel

Ook in Bakel en Milheeze heeft de storm veel schade aangericht. Bij de familie De Corte aan de Bankert in Milheeze viel een boom op de auto en de hoek van het huis. In de Antoniusstraat in Milheeze viel een een boom tegen een huis aan. Ook zijn er bomen omgewaaid op de Helmondseweg in Bakel.

Eindhoven station

Volledig scherm
Weinig fietsen bleven op het standaard staan © Tijs Swinkels
Volledig scherm
De Jan van Lieshoutstraat © Tijs Swinkels
Volledig scherm
Genderpark Eindhoven © Ad de Koning
Volledig scherm
Ondertussen in Eindhoven © ED
Volledig scherm
Bomen ruimen op de Wilg © ED

Bakelsedijk Helmond

Stoplicht op de hoek van de Bakelsedijk en de Wethouder van Wellaan in Helmond hangt een stoplicht te bungelen.

Aan de Venstraat in Stiphout is een lindeboom ontworteld en omgewaaid. De boom is op een oprit terechtgekomen.

Flying Dutchman

In Den Bosch vliegen de mensen letterlijk door de lucht.

Marie-Louise waait letterlijk weg

Aarle-Rixtel

112-alarmcentrale

De Landelijke Eenheid van de politie is duidelijk: alleen bij acuut gevaar of levensbedreigende situaties 112 bellen. Tussen 09.00 uur en 11.15 uur verwerkte de 112-alarmcentrale bijna 1000 meldingen per kwartier. Bij een 'normale' piek zoals de jaarwisseling waren dat er 500 per kwartier. 

Duidelijk signaal ANWB

Vermijd de autoweg, meldt de ANWB.

Eindhoven Airport

Op Eindhoven Airport kon er van 10.00 tot 12.00 uur geen vliegtuig opstijgen of landen. Rond 12.00 uur landde het eerste vliegtuig weer op Eindhoven Airport. Een tiental inkomende vluchten is omgeleid naar andere vliegvelden, een paar andere vluchten werden geannuleerd. 

Volledig scherm
Ook tussen Nuenen en Nederwetten is het raak © André Hendriks
Volledig scherm
Op de Leuvenlaan in Eindhoven is een boom omgewaaid © Martijn Tuijten
Volledig scherm
Deze auto op 1e Lieven de Keylaan in Eindhoven is het slachtoffer van de storm © Martijn Tuijten
Volledig scherm
© Martijn Tuijten

Eindhoven

Volledig scherm
Bij Hockeyclub HC in Eindhoven © ED

Storm verbroederd!

Volledig scherm
Ook op de Oude Bosschebaan 11 in Eindhoven gaat het mis. © Gerald van den Hurk
Volledig scherm
Wegwaaien op de Emmasingel © René Manders
Volledig scherm
© Gerald van den Hurk
Volledig scherm
Heezerweg Eindhoven © ED

Beek en Donk

Volledig scherm
Dak van wooncentrum De Regt in Beek en Donk eraf gewaaid. © Mieke Bon

Waalre

Op de Bolderiklaan in Waalre is een boom op een geparkeerde bestelbus gevallen. Ook op de Daslaan kwam een boom op een auto terecht.

Volledig scherm
Boom op auto in Bolderiklaan in Waalre. © Loet van Kimmenade

Veldhoven

Volledig scherm
Surfplank kwam in Veldhoven aangewaaid! Eigenaar spoorloos? Schutting was ooit schutting. © Sarah Brockmann
Volledig scherm
Flinke stormschade aan de serre bij Brasserie Ludiek te Veldhoven. © Brasserie Ludiek

TU/e

De situatie bij de TU/e is inmiddels onder controle. De afzettingen worden opgeheven. Bij gebouw Flux waren enkele dakplaten naar beneden gekomen.

Volledig scherm
Waarschuwing! © ED
Volledig scherm
Verkeer ondervindt hinder van de storm. © Rob Burg
Volledig scherm
De Collseweg tussen Eindhoven en Nuenen is compleet afgesloten nadat er een boom is omgewaaid. © Mark Eindhoven

Cacaofabriek Helmond

Bij de Cacaofabriek in Helmond is een gedeelte afgezet vanwege mogelijk vallende dakplaten.

Meer Helmond

Jessica Hagenaars, medewerker van Museum Helmond, zag donderdagochtend een boom langs haar kantoor in het Kasteel waaien. De boom raakte ontworteld in de kasteeltuin en kwam meters verderop terecht, vlakbij de ingang van het Kasteel.

Bij het gebouw van ROC ter AA aan het Nieuwveld in Helmond is dakleer en isolatiemateriaal losgekomen.

Volledig scherm
Omgewaaide boom Kasteeltuin Helmond © ED
Volledig scherm
Stormschade op gebouw van ROC Ter AA aan het Nieuwveld in Helmond

Oirschot

Op de hoek van de Markt in Oirschot is een boom tegen de zijgevel van de ABN Amro gevallen. 

Volledig scherm
© ED

Afslag Den Bosch

Op de snelweg A2 van Eindhoven richting Den Bosch (ter hoogte van Acht) is een vrachtwagen op z'n kant gegaan. Ook op de A50 en de A58 zijn vrachtwagens gekanteld.

Volledig scherm
Bij de Jumbo in Son en Breugel waaiden overkappingen van de winkelwagentjes weg. Ook een auto werd geraakt. © ED
Volledig scherm
Leerlingen van het Van Maerlantlyceum zijn donderdagochtend aan de dood ontsnapt. Terwijl een paar jongens en meisjes op de ventweg tussen de ring en stadswandelpark langs een omgewaaide boom manoeuvreerden, met hun fiets aan de hand, viel er een tweede boom om, bijna bovenop hen. © Vanda van der Kooi
Volledig scherm
Nabij het Van Maerlantlyceum © Vanda van der Kooi
Volledig scherm
Nabij het Van Maerlantlyceum © Vanda van der Kooi
Volledig scherm
Nabij het Van Maerlantlyceum © Vanda van der Kooi

Dierenrijk

Dierenrijk Nuenen blijft donderdag gesloten vanwege de hevige wind en code rood van het KNMI. Dat meldt het park op Facebook.

Op de A2 tussen Eindhoven en Den Bosch staat file nadat meerdere auto's zijn geraakt door rondwaaiende takken.

Euopalaan Son en Breugel

De Europalaan in Son en Breugel is in verband met de storm afgesloten. Te gevaarlijk om daar te rijden, meldt de gemeente.

Heb jij een foto van stormschade? Stuur deze dan naar het ED via ed.nl/lezersfoto

Volledig scherm
Schade aan een auto na storm in Eindhoven. © Mirela Dacic
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven