Een fotonische processor van het bedrijf Quix in Enschede.
Volledig scherm
PREMIUM
Een fotonische processor van het bedrijf Quix in Enschede. © photondelta

Fotonica: hele mensenlevens flitsen door glasvezels

In 2018 was het voorpaginanieuws. Fotonica wordt dé toekomst van de hightech. Meer dan een kwart miljard euro werd vrijgemaakt om fotonica chips tot wasdom te brengen en deze technologie zou tot 2025 minimaal vierduizend banen opleveren in hightechregio’s. En fotonica behelst nog veel meer ontwikkelingen. Maar hoe ver zijn bedrijven nu echt in het gebruik van fotonica? Antwoorden op zeven vragen over fotonica.

 1. Levensgenieter Tuan Vlemmings (1971-2021) was nog lang niet klaar met leven en weigerde zich al gewonnen te geven
  PREMIUM
  In Herinnering

  Levensge­nie­ter Tuan Vlemmings (1971-2021) was nog lang niet klaar met leven en weigerde zich al gewonnen te geven

  Tuan Vlemmings was een echte levensgenieter. Toen hij de diagnose kanker met uitzaaiingen kreeg, leken zijn dagen geteld, maar hij weigerde zich bij dit vonnis neer te leggen en in te stemmen met een palliatief traject. Tuan was nog lang niet klaar met zijn leven en hield het nog ruim vier jaar vol. Op 17 januari van dit jaar stierf hij, twee dagen voordat hij 50 zou worden.
 2. PSV maakt vrienden met veel statistieken, maar het scorebord is de grote vijand en zet de club flink onder druk
  PREMIUM

  PSV maakt vrienden met veel statistie­ken, maar het scorebord is de grote vijand en zet de club flink onder druk

  PSV wilde dit seizoen op alle fronten de aanval op Ajax inzetten, maar beleeft zowel sportief als financieel een valse start. Dat de ploeg van Roger Schmidt uit de Champions League ligt, was in Eindhoven na een paar dagen grotendeels verwerkt. Er was deze zomer duidelijk progressie te zien, maar op het moment suprême kon PSV het in Europa niet afmaken. Nu dreigt heviger onweer omdat er ook nationaal niet wordt geleverd.
 3. Limburgse misbruik-oppas ontloopt vandaag de rechter, ook haar daden blijven buiten zicht
  PREMIUM
  Video

  Limburgse mis­bruik-op­pas ontloopt vandaag de rechter, ook haar daden blijven buiten zicht

  DEN BOSCH – De Limburgse kinderoppas en haar kennis, die verdacht worden van schokkend misbruik van zeven peuters, komen vandaag niet naar de Bossche rechtszaal. De rechters hadden daar juist wel om gevraagd maar de advocaten beslisten anders. Zij, en hun verdachten proberen een mediacircus te ontlopen. Onze verslaggever Max Steenberghe is aanwezig bij de eerste zitting. Volg deze middag hier zijn liveverslag.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven