Volledig scherm
De nieuwe speeltuin aan de Bosfazant in Meerhoven wijkt sterk af van het ontwerp, en zal daarom worden aangepast. © Peter Doesburg

Fouten bij nieuwe speeltuin aan Bosfazant in Meerhoven

EINDHOVEN - Er zijn fouten gemaakt bij het inrichten van een nieuwe speeltuin in Meerhoven. Het terrein aan de Bosfazant moet daarom opnieuw worden aangepakt. Deze week is daarmee gestart.

Door een praktisch probleem blijkt de nieuwe speeltuin af te wijken van het ontwerp. Doel was een soort parcours te creëren met verschillende speeltoestellen, die vanwege de veiligheid in drie zandbakken zouden worden gezet. Tijdens het plaatsen van de toestellen bleken de bakken echter te klein om alle toestellen in kwijt te kunnen.

Tijdens de werkzaamheden, die begin dit jaar plaatsvonden, is besloten alle toestellen toch te plaatsen. Een aantal werd echter buiten de zandbakken gezet. Dit week weliswaar af van het ontwerp, maar voldeed wel aan de geldende veiligheidsvoorschriften.

Roze ‘blob’

Volgens de ontwerper is het beoogde effect nu totaal niet bereikt. Uit de voorafgaande inspraakprocedure, waarbij omwonenden de kans kregen mee te denken, bleek namelijk dat kinderen graag een parcours wilden. Op de plek van de speeltuin lag voorheen een soort roze 'blob'. Maar die bleek, ondanks een mooie visie, niet functioneel en ook niet kinderbestendig. Voor het nieuwe speelpark lagen er uiteindelijk verschillende designs waarop gestemd kon worden. Het winnende ontwerp zou worden aangelegd. Maar het gewenste parcours is dat dus allerminst geworden.

Deze week is het herstelwerk gestart. Allereerst worden de zandbakken worden vergroot, zodat alle toestellen op de correcte plekken gezet kunnen worden. Het gaat hier om twee veerelementen, een wiebelbak en een aantal stappalen en stenen. Door deze aanpassingen sluiten het design en de functionaliteit weer op elkaar aan.

Omwonenden zijn inmiddels via een nieuwsbrief geïnformeerd over de aanpassingen. Die kosten zo'n 2.500 euro, kosten die de gemeente voor zijn rekening neemt. Als de werkzaamheden zijn afgerond, wordt ook het gras rondom de speeltuin opnieuw ingezaaid.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven