Fraai overzicht Helmondse kunstenaar Paul Segers in het TAC in Eindhoven

recensieEINDHOVEN - Het kraakt, bonkt, sist en piept als je de grote expositiezaal van het Temporary Art Centre binnenstapt. Prettige geluiden zijn het die worden voortgebracht door grote installaties die herinneren aan werken van Tinguely of Panamarenko. Maar waar die kunstenaars zich lieten leiden door hun fascinatie voor techniek of dromen, heeft Paul Segers een ferm maatschappijkritisch verhaal te vertellen. En giet daar vervolgens een heerlijk humoristische saus overheen.

Volledig scherm
Beeld van de expositie 'Business as Usual' van Paul Segers in het Temporary Art Centre in Eindhoven. © Peter Cox

Segers, geboren en getogen in Eindhoven, sinds kort woonachtig in Helmond (‘betaalbare ateliers daar’), past in het rijtje Dick Verdult en John Körmeling. En dan heb je het dus over kunstenaars die wars zijn van gebaande paden, een brede blik hebben en in staat zijn dingen te deconstrueren om ze vervolgens – compleet anders – een verbazingwekkende functie te geven. Scherp is hij ook, Segers, net als zijn wat oudere kompanen, op het sarcastische af. In ieder geval is ook hij dol op satire.

Kijk maar naar de performance Bullet Head Special Service die hij deed tijdens de opening en waarvan de installatie nog altijd te zien is, inclusief een video van die performance. Voor 5 euro kon je tegenover 'Bullet Head Segers' plaatsnemen en die begon met allerhande apparaten je temperatuur te meten, voorspelde de toekomst met kaarten en je hand te lezen en verder allerlei onzinnige dingen te doen. Die 5 euro had Segers gelijk al in de fik gestoken trouwens. De as ervan bewaarde hij in een fraai schoteltje, dat dan weer wel. Zijn we met z’n allen knettergek geworden, vraagt Segers zich hier af. Want de kunstenaar heeft vele kwaliteiten, maar voor waarzegger heeft hij echt niet doorgeleerd (ofschoon hij wel de kaart ‘schoenmaker’ trok bij iemand die schoenen ontwerpt…) We laten ons graag foppen, daar komt het bij deze performance eigenlijk op neer.

Persiflage
Doen we dat ook als we kijken naar Walking the dog? Dat is een robot die een persiflage is op de militaire versie Big Dog, eentje die militairen helpt met transporten. Maar de hond van Segers blaft niet; er komt een ouderwets muziekje uit een al even ouderwetse transistorradio. En het metalen beest beweegt knullig, op het charmante af. Vermaak versus geweld… En dan is er ook nog het werk Dodge the steamroller uit 2011. Een grote, intrigerende installatie die gromt, sist, oplicht en krakend beweegt. Die een reis maakt die niet begint en ook niet eindigt. Alleen in de hoofden van de beschouwer. Maar dat zijn de mooiste reizen; met dank aan Segers.

Paul Segers, Business as usual. Temporary Art Centre, Vonderweg 1, Eindhoven. Open: do en vr 16-21; za en zo van 13-21 uur. Tot 24 juli.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven