De Eindhovense burgemeester John Jorritsma.
Volledig scherm
De Eindhovense burgemeester John Jorritsma. © Jean Pierre Reijnen

Frontale aanval LPF in Eindhoven op burgemeester Jorritsma

EINDHOVEN - Een boze brief van de LPF-fractie in Eindhoven aan het college van B en W laat zich lezen als een oorlogsverklaring aan burgemeester John Jorritsma.

Een burgemeester die het liefst wil dat de raadsleden eensgezind in polonaise achter hem aanlopen. Heidagen voor de Eindhovense gemeenteraadsleden die bedoeld zijn om de raad te indoctrineren. Een inschattingsfout bij de demonstratie tegen Zwarte Piet maskeren door een integriteitsonderzoek naar twee raadsleden af te kondigen.

Het is niet niets waar de tweekoppige fractie van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) burgemeester John Jorritsma allemaal van beschuldigt. Al deze verwijten staan in een brief op poten aan het college van B en W waarmee fractievoorzitter Rudy Reker frontaal de aanval opent op de burgemeester.

De LPF lijkt in die kritiek overigens alleen te staan. Een aantal andere oppositiepartijen deelt het standpunt niet, met uitzondering van het Ouderen Appèl Eindhoven. ,,Ik sta achter de brief van Reker'', zegt raadslid Dré Rennenberg. Henk Jager van de ChristenUnie daarentegen verwijt Reker 'populisme, puur en alleen voor zijn achterban'. ,,Dit draagt verder niets bij.'' Bovendien, zegt Jager: ,,De rancune druipt ervan af.''

Directe aanleiding voor de oorlogsverklaring is de beslissing van Jorritsma dat café Sands op het Stratumseind voor vier weken op slot moet omdat daar de horecaspelregels zijn overtreden.

Volledig in verkeerde keelgat

Reker had er in een e-mail op aangedrongen dat Jorritsma met de eigenaar van Sands in gesprek ging, om diens kant van het verhaal te horen, maar dat weigerde de burgemeester. In een mailtje aan Reker schreef Jorritsma bovendien dat het niet de taak is van raadsleden om de burgemeester te controleren als het gaat om de openbare orde en veiligheid.

Die opmerking is bij Reker en de LPF volledig in het verkeerde keelgat geschoten. Met een verwijzing naar de gemeentewet betoogt Reker dat dit wel degelijk de taak is van raadsleden. En het is volgens de LPF niet aan de voorzitter van de gemeenteraad om de raadsleden te beknotten bij de uitoefening van hun functie of de wijze waarop zij hun raadswerk uitoefenen.

De ontevredenheid wordt geïllustreerd door een lange reeks van voorbeelden waarin de burgemeester tegen de zin van de LPF de partij heeft proberen bij te sturen of terecht te wijzen, en die volgens deze fractie bedoeld zijn om de gemeenteraad monddood te maken.

Niet zo diep

Rudy Reker
Volledig scherm
Rudy Reker

Volgens de burgemeester zou de LPF 'niet zo diep in de materie moeten duiken', aldus Reker. Als voorbeeld van zaken waarbij de LPF door de burgemeester terecht is gewezen noemt hij de overlast van kamerpanden, een illegale verbouwing, bedreigingen tegen inwoners en vragen over de Al-Fourqaanmoskee.

Dat Jorritsma ruim een jaar geleden een integriteitsonderzoek liet verrichten naar LPF-raadslid Tjerk Langman en CDA-fractievoorzitter Linda Hofman zit Reker ook nog steeds hoog. 'Onterecht' noemt hij dat onderzoek, en alleen maar bedoeld om de aandacht af te leiden van 'inschattingsfouten' van de burgemeester bij de demonstraties bij de Sinterklaasintocht in 2018.

De burgemeester laat via zijn woordvoerder weten nog niet op de brief te kunnen reageren, omdat deze gericht is aan het college. Dat moet daarom eerst schriftelijk antwoord geven aan de raadsfracties.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven