Volledig scherm
Fruitbomen in Helmond. © Wim van den Broek

Fruittelers hopen dat de nachtvorst snel voorbij is

EINDHOVEN - "Pas droog in het kistje mag je ze tellen." Het is een ijzeren wet in het kersenwereldje, vertelt Willy van der Linden van de Kersenboerderij in Mierlo. Want het wordt weer spannend de komende nachten als de temperatuur vermoedelijk onder het vriespunt duikt. Met een beetje pech vriest alles kapot en kan Van der Linden zijn oogst vergeten. 

Van der Linden is zeker niet de enige teler die de komende dagen met een schuin oog op de thermometer kijkt. Vooral telers met zacht fruit zoals kersen, pruimen en bessen lopen risico op een verloren oogst door de vorst.

Hongerige spreeuwen
"Maar ja, als kersenteler weet je dat het kan gebeuren", vertelt Van der Linden. En nachtvorst is volgens hem lang niet het enige gevaar. Teveel wind, regen of hongerige spreeuwen, het is allemaal funest voor de tere vrucht. "Vorig jaar hebben we na de hagelstorm geen enkele kers geoogst. Maar het valt al met al niet tegen de afgelopen jaren. Tussen 1997 en 2002 hebben we vijf rampjaren gehad maar sindsdien mogen we niet klagen." 

Zwarte steeltjes
Als de vorst de komende nachten flink doorzet, kan Van der Linden naar eigen zeggen weinig doen. "Met water besproeien helpt een beetje en je kunt ook hout stoken zodat de rook wat warmte geeft. Maar ja, als de wind draait heeft dat ook geen zin meer. We hebben nog het geluk dat onze kersenbomen hoog zijn. Een paar meter boven de grond is het altijd minder koud dan vlak bij de grond."  En dus houdt Van der Linden zijn vingers gekruist als hij zijn ronde langs de 275 kersenbomen van zijn boerderij maakt. ,,Zijn de steeltjes zwart dan weet je dat het mis is." 

Blauwe bessen
Iets verderop in Mierlo maakt Marc Swinkels van Swinkels Zachtfruit zich nog geen zorgen over zijn blauwe bessen. Twee hectare met zo'n 8.000 struiken heeft hij staan. "Maar het is een sterke plant. Een paar graden vorst kan geen kwaad. Helemaal als zoals vandaag de zon alweer vroeg begint te schijnen. Straks een net over de velden is veel belangrijker. Spreeuwen zorgen voor veel meer schade. Die oogsten een veld in een dag."  

Fruitbomen
Ook tuincentra maken overuren door de nachtvorst want voor de nacht gaan de kwetsbare planten naar binnen. ,"Waar dat niet gaat, leggen we er kranten op", vertelt Jo Coppelmans van het gelijknamige tuincentrum in Veldhoven. "Omdat deze lucht doorlaten is dat beter dan plastic. Voor de grotere fruitbomen hopen we er maar het beste van. Voor die paar bomen die we hebben staan ga je niet besproeien. Vooralsnog hebben ze de nachtvorst goed doorstaan."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven