Volledig scherm
Jan Biessen (r) met bezoeker Paul van Nieuwenhuizen © FotoMeulenhof

Galeries Bergeijk openen hun deuren tijdens Landelijk Atelierweekend

BERGEIJK - Twee galeries in Bergeijk openden dit weekend hun deuren voor de kunstminnende medemens tijdens de wintereditie van het Landelijk Atelierweekend van de Nationale Kunstweek. 

Bij galerie Biessen is het nog rustig in de vele kamers van de woning aan de Kerkstraat, terwijl het bij Wilhelmien van Dijk-Knapen aan de Dr. Rauppstraat overvol is in de kleine tot galerie omgebouwde garage van het woonhuis. De 77-jarige Jan Biessen is geen onbekende in de kunstenaarswereld. Hij heeft zijn werken overal in het land bij particulieren, bedrijven en gemeenten hangen. "Ik exposeer twee tot drie keer per jaar een maand lang met enkele andere kunstenaars in mijn galerie. Ik maak werk in acryl en gebruik gemengde technieken. 

Jacques Brel

Onderwerpen kunnen voor Biessen heel algemeen zijn. ,,Maar ook werd ik jarenlang geïnspireerd door wijlen de Belgische chansonnier Jacques Brel. Vooral omdat hij zich in zijn chansons zo afzette tegen de bourgeoisie.” Sinds 1982 is Biessen actief, omdat hij toen aan de zogenaamde BKR (Beeldende Kunstenaarsregeling) kon meedoen. ,,In 1987 is die gestopt, maar ik ben doorgegaan als professioneel schilder. Hier in Bergeijk staan nog tientallen doeken van mij opgeslagen in het gemeentehuis. Sinds het overlijden van mijn vrouw open ik één keer per maand op de eerste zondag van de maand tussen 14.00-17.00 uur de galerie.” Ook hangt er werk van hem bij VDL, Bruns Bergeijk, de gemeente Bladel en bij het textielmuseum in Tilburg. 

Koninklijke allure

Wilhelmien van Dijk-Knapen (62) heeft zich in haar knusse ‘garage-expositieruimte’ omringd door familie en bekenden, terwijl aan alle kanten haar werken hangen rondom de gezellige koffietafel. Bij de ingang staat een groot staatsieportret van koning Willem-Alexander dat helemaal is opgebouwd uit vierkantjes in Oost-Indische inkt op papier en is aangekocht door de gemeente Bergeijk. ,,De achtergrond is goudkleurig,” vertelt ze, ,,om het toch een koninklijke allure te geven.” Van Dijk, die al vanaf haar 18e als kunstenares actief is, werd in 2017 genomineerd voor de landelijke tekening van het jaar. Ook hangt er werk van haar in het Gemeentemuseum in Den Haag. Oud-procureur-generaal Docters Van Leeuwen heeft werk van haar aangekocht, vertelt ze trots. Al haar werk bestaat uit grafische tekeningen. Bij de kunstenaarsvereniging De Rietpen houdt ze zich bezig met portrettekenen. Ook rondom het thema Stadspoorten bij het 550-jarig bestaan van Bergeijk als stad heeft ze een tekening gemaakt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven