Volledig scherm
De Eindhovense wethouder Jannie Visscher (met rode shawl) overhandigt namens haar collega's uit Zuidoost-Brabant aan leden van de Tweede Kamer een petitie voor extra budgetten voor jeugdzorg. Foto Robert van Stuyvenberg © ED

Gebruik jeugdzorg daalt niet in Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN/HELMOND - In Nederland krijgt elf procent van alle kinderen tot 18 jaar een vorm van jeugdhulp, ofwel 390.000 personen. Dat percentage is tussen 2011 en 2016 vrijwel stabiel gebleven. De overgang van de uitvoering van de Jeugdwet provincies naar gemeenten in 2015 heeft de instroom niet kleiner gemaakt.  

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over gebruik van jeugdzorg, die vrijdag zijn gepubliceerd.  Alleen in 2014, het jaar voor de invoering van de nieuwe Jeugdwet, zat er een kleine dip in het gebruik van jeugdzorg. Het CBS vermoedt dat dit vooral een administratieve oorzaak heeft gehad. In 2015 was de situatie weer stabiel. 

Dure hulp

De verdeling tussen 'dure' hulp zoals een plaats in een gesloten jeugdinrichting, en goedkopere hulp, zoals begeleiding thuis of op school, is ook gelijk gebleven na de overgang van jeugdhulp naar gemeenten. In 2011 werden 24.000 jongeren naar een gesloten inrichting verwezen. In 2016 steeg dat aantal licht naar 27.000. Voor de andere vormen van jeugdhulp bleef het aantal over de onderzochte jaren stabiel. 'Er lijkt dus vooralsnog geen sprake van dat duurdere, gespecialiseerde zorg met verblijf afneemt als gevolg van een toename van goedkopere zorg dicht bij huis', concludeert het CBS. 

Tekorten

De overgang van de Jeugdwet naar gemeenten ging gepaard met een bezuiniging van 200 miljoen euro, opgelegd door het Rijk. Dat zou kunnen omdat de instroom van nieuwe jongeren met een kwart zou dalen en omdat gemeenten efficiënter zouden kunnen werken. De cijfers van het CBS geven nu aan dat het gebruik van zorg niet is afgenomen. Dat verklaart waarom veel gemeenten nu kampen met grote tekorten op jeugdzorg. 

Petitie

Begin december bracht een delegatie van zeven wethouders uit Zuidoost-Brabant namens achttien regiogemeenten een petitie naar Den Haag waarin werd gevraagd om meer geld voor  jeugdzorg. De Tweede Kamer stemde echter tegen een motie van de SP om dat budget te verhogen. Minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) vindt dat gemeenten beter moeten onderbouwen dat ze tekort komen op jeugdzorg. 

In deze regio kampen de gemeenten met een totaal tekort van 20 miljoen euro op jeugdzorg. Zo moest Eindhoven vorig jaar 4 miljoen bijleggen, Helmond 3,7 miljoen en Veldhoven 3,4 miljoen. Voor alle Nederlandse gemeenten samen is het tekort 300 miljoen euro. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven