Volledig scherm
Wensballonnen kunnen natuurbranden veroorzaken. © Pixabay

Geen ballonverbod In Eindhoven, wel preventie

EINDHOVEN - Er komt geen ballonverbod in Eindhoven. Het voorstel van het college van B en W om dat verbod in te voeren, is dinsdagavond gesneuveld in de gemeenteraad. 

Het college kwam daarbij een stem in de raad tekort. Wel gaat het college actief  een preventiebeleid voeren, dat er voor moet zorgen dat er minder ballonnen in de natuur terecht komen. 

Debet aan deze politieke nederlaag was verdeeldheid binnen de Eindhovense coalitie. PvdA en GroenLinks steunden het voorstel van milieuwethouder Rik Thijs wel. Maar CDA en VVD waren tegen. 

De liberalen omdat ze het voorstel te betuttelend vonden. De christen-democraten omdat er niet zal worden toegezien op handhaving van het ballonverbod. ,,Aan zulke regels hebben we niets", aldus CDA-raadslid Remco van Dooren. 

De tegenstanders vonden daarbij D66, Leefbaar Eindhoven, de Lijst Pim Fortuyn en het Ouderen Appèl Eindhoven (OAE) aan hun zijde. De LPF en OAE stelden met nadruk dat Eindhoven op dit moment de handen al vol heeft aan andere, belangrijke problemen. ,,Zoals die in het sociaal domein", aldus fractievoorzitter Niek Rennenberg van het OAE.  

Toezicht

Wethouder Rik Thijs van GroenLinks wees de kritiek op het gebrek aan toezicht op naleving van het verbod van de hand, tevergeefs overigens. ,,We hebben zo'n verbod nodig om te voorkomen dat winkels, scholen en  tijdens bruiloften er grootschalig ballonnen worden opgelaten. Maar we gaan echt geen ballonnen afpakken die kinderen bij McDonald's  krijgen. Daar is zo'n verbod echt niet voor bedoeld.”      

Dat het ballonverbod het niet zou gaan halen werd in de aanloop naar de gemeenteraadsvergadering al duidelijk. Vooruitlopend daarop hadden de vier coalitiepartijen al gezocht naar een plan-B. Ze vonden elkaar daarbij op het punt van de preventie, door op dit gebied een actief communicatiebeleid te gaan voeren.  

,,In plaats van ballonnen te gaan verbieden, zullen we nu veel moeten gaan doen aan het ontmoedigen van het gebruik ballonnen", zo zei raadslid Bart Habraken. ,,Want die ballonnen komen in de natuur en het milieu, ze dragen bij aan de welbekende plastic soep, dieren stikken er door en wensballonnen veroorzaken brand. We moeten er echt  van af.”

 1. Spannende ontruiming voor treinreizigers Eindhoven: ‘Gewapende mannen waren best intimiderend’
  PREMIUM

  Spannende ontruiming voor treinreizi­gers Eindhoven: ‘Gewapende mannen waren best intimide­rend’

  EINDHOVEN - Het was een vreemde situatie voor treinreizigers donderdag in Eindhoven. De intercity uit Den Haag die om 18.15 uur het station moest inrijden stopte plots op last van de politie. Er werd een man gezocht die zich in een trein zou bevinden. Helmi de Beauvesier-Watson moest met handen omhoog uitstappen: ,,De gewapende mannen in de trein waren best intimiderend.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

 • Armindo Bruma (6%)
 • Timo Baumgartl (48%)
 • Olivier Boscagli (2%)
 • Kostas Mitroglou (16%)
 • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen