Frans Strik nam enthousiast deel aan de atelierroute.
Volledig scherm
Frans Strik nam enthousiast deel aan de atelierroute. © Jean Pierre Reijnen

Geen dag zonder tekenen voor Frans Strik

EINDHOVEN - Ieder eerste weekend van oktober vindt de atelierroute plaats. Tientallen kunstenaars stellen twee dagen lang hun atelier open voor liefhebbers van allerlei kunst, zoals schilderijen, keramiek, fotografie en sieraden.

Frans Strik, 85 jaar, wordt steeds opnieuw geïnspireerd door de mens om te tekenen en schilderen. Waarschijnlijk is hij een van de oudste deelnemers van de jaarlijks terugkerende atelierroute in Eindhoven en omgeving. Tekenaar Frans Strik, 85 jaar en nog iedere dag bezig met tekenen en kunst. Samen met zijn vrouw Ilona Heimann (73) heeft hij aan de Larochetteweg in Eindhoven een atelier waar Strik tekent en Heimann porselein beschildert.

De lijfspreuk van Strik is: 'Nulla dies sine linea: geen dag zonder tekenen', een uitspraak van Leonardo da Vinci. ,,Ik ben altijd aan het tekenen", vertelt Strik. ,,Ik ben portrettekenaar, en drie keer per week ga ik nog naar tekengroepen. Om te oefenen teken ik ook vaak foto's na uit de krant. Een paar jaar geleden ben ik begonnen met zilver- en goudstifttekeningen. Dat is een techniek die in de 14e eeuw beoefend werd door onder anderen Da Vinci en Albert Dürer, en die is weer helemaal in opkomst. Het is een hele fijne manier van tekenen, heel gedetailleerd, je maakt er delicate portretten mee. Dagen ben je bezig met een tekening. Het moet ook in een keer goed zijn; je kunt niet gummen."

30 jaar

Meer dan 30 jaar schildert en tekent Strik al. Na zijn vroege pensionering heeft hij acht jaar lang de Academie van Schone kunsten in Arendonk (B) bezocht voor zijn opleiding. Sinds hij aan de Larochetteweg woont, inmiddels al 19 jaar, doet hij al mee aan de atelierroute. Strik: ,,Twee jaar hebben we overgeslagen omdat we weg waren, dit jaar wilde ik zeker nog een keer meedoen. Ik verkoop niet veel tijdens de dagen - dat vind ik ook niet belangrijk - maar er komen wel opdrachten uit voort om portretten te maken. Vroeger maakte ik ook snel-portretten: voor twintig euro binnen twintig minuten een tekening. Je zag de mensen de tijd bijhouden."

Samen

Zijn vrouw Ilona schildert kunst op porselein van servies tot decoratieborden tot 'kraswerk' waarbij een matte laag wordt aangebracht op het porselein, waarna de tekening met een houten pen wordt gemaakt. Na het bakken gaat er een luster (kleurstof) over.

Heimann: ,,Wij kunnen elkaar goed adviseren, we staan open voor elkaars werk. Het is heerlijk om zo samen met kunst bezig te zijn." Strik: ,,Ik ga gewoon door. Als ik maar kan tekenen, blijf ik gezond. Ik heb nog ideeën genoeg."

  1. In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelligente lockdown’
    Fotoreportage

    In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelli­gen­te lockdown’

    HELMOND/EINDHOVEN - De zon scheen zaterdag en wie naar buiten keek, zag geen wolkje aan de lucht. Het was wederom een prachtige lentedag, die we het liefst buiten doorbrengen. Ware het niet dat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Toch was het redelijk druk in de parken in Helmond en Eindhoven. Een fotoreportage:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven