Volledig scherm
Engels wordt de voertaal op de TU/e. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Geen Engels maar 'Globish' op de TU/e

opinieEef Eerdmans uit Eindhoven is leraar Engels. Hij is de schrijver van dit opiniestuk.

Wat ben ik blij dat ik Engels gestudeerd heb en dat vele jaren heb gegeven in het hbo. Nu kan ik vanaf 2020 tenminste zonder schroom de enclave van de TU/e betreden. Helaas, als ik dan mijn mond open doe in het Engels, denkt iedereen dat ik een bekakt persoon ben, omdat ik algemeen beschaafd Engels spreek. De kop boven het artikel in het ED van 8 februari had eigenlijk moeten zijn: 'Alles in Globish op TU/e'.

Ad Verbrugge is het woord Globish gaan gebruiken om een taal te beschrijven die bestaat uit zo'n 2.000 woorden en een eenvoudige grammatica. Een taal dus die net zo onsmakelijk klinkt als het woord. Zonder karakter, nuances en rijkdom.

Het besluit van de TU/e wordt onderbouwd met de gebruikelijke bestuurlijke dooddoeners. Het gebruik van het Engels zou de positie van studenten op de arbeidsmarkt verbeteren. Zonder verdere toelichting is dit een loze kreet. Net zo loos is de opmerking dat het Engels nodig is om toegankelijk te zijn en niemand uit te sluiten. Persoonlijk denk ik dat in dit geval het Engels zal bijdragen aan segregatie. Culturele verschillen worden voor het gemak maar helemaal niet aangeroerd.

En dan moet natuurlijk het personeel bijgespijkerd worden. Hier wordt het gebruikelijke concept op losgelaten: geef ze een cursus Engels en iedere discussie zal in al haar nuances vloeiend verlopen. Waarom heb ik in hemelsnaam een cursus van vijf jaar gedaan? Dankzij het pionierswerk van universitaire bestuurders weet ik nu dat het in pakweg één jaar kan.

Quote

Wat ben ik blij dat ik Engels gestudeerd heb en dat vele jaren heb gegeven in het hbo

Eef Eerdmans

In ieder integratiedebat en in de politiek in het algemeen wordt het belang van de kennis van het Nederlands breed uitgemeten. Universiteiten klagen zelfs over het gebrek aan die kennis. En nu wil de TU/e een enclave scheppen waaruit de nationale taal en cultuur wordt verbannen.

De universiteitsraad zet alleen vraagtekens bij de snelheid waarmee het taalbeleid wordt ingevoerd. Ik heb jaren in de medezeggenschapsraad gezeten en weet dus uit ervaring dat er vaak complexe zaken besproken worden. Dit vereist een niveau van Engels dat ver boven Globish ligt. In dit geval helpt een cursusje niet.

Onze overheid heeft, vooral door het bekostigingssysteem in combinatie met marktdenken, veel ruimte geschapen voor bestuursbubbels waarin de wildste ideeën kunnen gedijen. Het betrokken personeel en de samenleving zijn niet belangrijk, al wordt dat meestal wel met de mond beleden. Minister Van Engelshoven gaat de universiteiten kritisch volgen om te voorkomen dat het onderwijs voor Nederlandse studenten minder toegankelijk wordt. Ondertussen gaat de afbraak van het Nederlands - en van het Duits en Frans - gewoon door. Diversiteit wordt afgeknepen en dat kan niet goed zijn voor onze ontwikkeling, ook niet voor die van een technische universiteit.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven