Volledig scherm
© ANP XTRA

Geen extra maatregelen Afrikaanse varkenspest

DEN BOSCH - Het Ministerie van Landbouw en de provincies zien geen reden extra maatregelen te nemen vanwege de Afrikaanse varkenspest in België. 

,,De besmetting in België lijkt onder controle", vat gedeputeerde Johan van den Hout (SP) samen. Hij was vrijdag in Den Haag voor overleg met het Ministerie en de andere 'zwijnenprovincies' Gelderland, Overijssel en Limburg. ,,Het gebied is afgesloten van de buitenwereld; je mag er bijna niets meer." Zolang de besmetting in de Ardennen een geïsoleerd geval is, zijn extra maatregelen in Nederland niet nodig. Het risico op een uitbraak in Nederland is in feite niet groter geworden dan toen het virus nog alleen in Oost-Europa rondwaarde. ,,Het risico dat het door menselijk handelen hier komt, was er al en is er nog steeds. Het blijft belangrijk dat vrachtwagenchauffeurs bijvoorbeeld niet hun vlees uit Polen of Roemenië hier weggooien."

Wel wil Brabant al vervroegd, namelijk in oktober, een advies over het beheer van wilde zwijnen. Dat moet komen van de provinciale Fauna Beheer Eenheid (FBE), waarin een breed spectrum aan partijen zitting hebben. Zo zijn Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie vertegenwoordigd, maar ook de ZLTO en de Jagersvereniging. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven