Volledig scherm
Boom op auto in Pastoor Jacobsstraat in Deurne.

Geen grote problemen door storm in Zuidoost-Brabant, brandweer rukt 58 keer uit (foto's & Storify)

EINDHOVEN - De storm heeft in Zuidoost-Brabant ‘nergens tot hele grote problemen geleid’, zegt een woordvoerder van de brandweer. Van de ochtend tot het einde van de middag rukte de regionale brandweer 58 keer uit voor meldingen van stormschade. Voor een belangrijk deel ging het om omgewaaide bomen die de weg versperden of voor gevaar zouden kunnen zorgen.

Windstoten van 75 tot meer dan 100 kilometer per uur raasden zondag over Nederland. Mensen werd afgeraden in bossen te gaan wandelen vanwege het gevaar voor afbrekende takken. De politie riep op om in verband met de storm alleen 112 te bellen bij levensbedreigende situaties. Dit om 112 bereikbaar te houden.

Regio
In Eindhoven is een gevelplaat van een winkelpand aan de drukbezochte Rechtestraat in Eindhoven losgeraakt en verwijderd. Een loempiakraampje op de Markt wist de harde wind niet te trotseren en stortte in. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

Ook vielen er omgewaaide bomen op auto's aan de Floralaan Oost in Eindhoven en de Pastoor Jacobsstraat in Deurne. Aan de Hoeven in Reusel waaide een boom om en versperde zo het fietspad. Een steiger dreigde om te vallen op de Leuskenhei in Veldhoven. De brandweer voorkwam erger. De brandweer moest rond 13.30 uur uitrukken voor een omgewaaide boom op de Wolverstraat in Duizel. Daar aangekomen bleek dat er nog een boom op omvallen stond, deze dreigde op de weg terecht te komen. De brandweer heeft uit voorzorg de boom omgetrokken. In de Grote Beerlaan in Eindhoven is een grote boom omgewaaid. Deze hing in een andere boom. De straat werd afgezet.

Vakantieparken
Verschillende vakantieparken in de regio kampten met omgewaaide bomen. Er kwamen meldingen binnen vanuit de Stille Wille in De Beerzen en Hertenwei Vakantiecentrum. Ook kwamen er meldingen binnen uit Someren (Indumaweg), Budel-Dorplein, Valkenswaard, Maarheeze (Vossenberg), Asten, Sterksel en Mariahout. Het ging vooral om afgebroken takken van bomen.

Sportwedstrijden
Zondagmiddag zijn alle sportwedstrijden doorgegaan. Bij het hoofdveld van Fiducia in De Rips waaiden hekken om. Ze vielen onder andere op het doel. Er werd gelukkig niet gevoetbald daar, maar de schade is groot.

Zondagochtend omstreeks 11:00 was de eerste officiële najaarsstorm van deze herfst een feit. In Vlissingen werd gemiddeld over een uur 9 Bft gemeten, het criterium voor storm. De storm gaat gepaard met aan zee zeer zware windstoten tot soms meer dan 110 km/uur. In het binnenland is de wind minder krachtig, maar komen er ook zware windstoten tot 90 km/uur voor, dat meldt Weerplaza.

Definitie van storm

Er is sprake van een storm wanneer de uurgemiddelde windsnelheid ten minste 75 km/uur is, windkracht 9, op één of meerdere KNMI-waarneemstations. Zondagmiddag zal er op meer plaatsen langs de westkust enige tijd een zuidwesterstorm woeden. Wilfred Janssen van Weerplaza sluit zelfs een kortstodige 10 Bft (zeer zware storm) niet uit aan de Noord-Hollandse westkust. “Daar kunnen windstoten voorkomen van misschien wel 120 km/uur”.


Koud is het met 11 graden niet, maar de gevoelstemperatuur kan met die harde wind wel een stuk lager liggen. Morgen en dinsdag is het veel rustiger weer maar nog wel wisselvallig. Het wordt 11 tot 13 graden.

Pas zondagavond neemt de wind wat af, als eerste in Limburg en als laatste op de Waddeneilanden.

Extra treinen
ProRail en NS zetten extra treinen in om de kans op vertragingen en andere problemen te verkleinen. Het onstuimige weer kan leiden tot gladde sporen, met name door bladval.

Vanuit zogeheten geltreinen wordt een mengsel van zand, metaaldeeltjes en aardappelzetmeel op het spoor gesmeerd, waardoor het minder glad wordt.

Foto gemaakt?
Heb je een stormfoto gemaakt? Stuur deze dan naar het ED via: ed.nl/lezersfoto

Volledig scherm
© Menno Boon/Beeldwaren.nl
Volledig scherm
© Mario
Volledig scherm
Op de Leuskenhei in Veldhoven stond een steiger op omvallen. © Bert Jansen
Volledig scherm
Omgevallen boom op Wolverstraat in Duizel. © Bert Jansen
Volledig scherm
Omgevallen boom op Wolverstraat in Duizel. © Bert Jansen
Volledig scherm
Boom omgewaaid in de Grote Beerlaan in Eindhoven © Bert Jansen
Volledig scherm
© Menno Boon/Beeldwaren.nl
Volledig scherm
Een luifel is losgeraakt aan de Rechtestraat in Eindhoven.
Volledig scherm
Boom omgewaaid aan De Hoeven in Reusel. © Bert Jansen
Volledig scherm
Storm opkomst boven Mierlo. Strabrechtse heide . © Thom Teunisse
Volledig scherm
Op de Floralaan Oost in Eindhoven is een boom op een auto gevallen door de storm. © Bert Jansen
Volledig scherm
Loempiakraam op de Markt in Eindhoven is niet bestand tegen de harde wind.
Volledig scherm
Hekken bij hoofdveld Fiducia (De Rips) omgewaaid.
Volledig scherm
Hekken bij hoofdveld Fiducia (De Rips) omgewaaid.
Volledig scherm
© Angeline Maas
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven