Volledig scherm
Het Campinaterrein Kanaaldijk-Zuid/Dirk Boutslaan. Vijf gebouwen hebben een hoge cultuurhistorische waarde: het kantoor en de kantine (hoek Dirk Boutslaan/Hugo van der Goeslaan), ketelhuis met ijsfabriek en schoorsteen, de melkfabriek (hoge gebouw midden op terrein) en de melkontvangst (voorgrond, aan de Kanaaldijk-Zuid). © Ronald Otter

'Geen harde eisen voor nieuwe eigenaar Campinaterrein Eindhoven'

EINDHOVEN - Harde eisen stellen aan aantallen sociale huurwoningen of duurzaamheidsdoelstellingen op het Campinaterrein is niet aan de orde, zegt wethouder Wilbert Seuren. Wel wil hij projectontwikkelaars doelen en ideeën 'meegeven'. 

Seuren vertrouwt op de creativiteit van plannenmakers, zo zei hij dinsdagavond tijdens de behandeling van de uitgangspunten voor het herontwikkelen van het oude fabrieksterrein aan de Kanaaldijk-Zuid/Dirk Boutslaan in Eindhoven.

De fabriek van FrieslandCampina is vorig jaar gesloten. Om te voorkomen dat de cultuurhistorisch belangrijke gebouwen gesloopt werden voor ontwikkelingen die de gemeente niet wil, is er een zogenaamd voorbereidingsbesluit genomen: alles ligt minstens een jaar stil omdat er een plan ontwikkeld wordt. 

Ontwikkelkader
Nu ligt er het 'Ontwikkelkader Kanaalzone/Campina'. Daarin wordt aangegeven dat er plaats is voor wonen, werken en recreatie op het terrein. Liefst in combinatie met groen en in relatie tot het water van het Eindhovensch Kanaal. Campina is dan een voorbeeld voor de rest van de zone. De gemeenteraad had wat vragen maar lijkt unaniem akkoord te gaan. 

Seuren wil nu niet gaan stoken in de nieuwe vertrouwensrelatie met FrieslandCampina door bijvoorbeeld eisen te stellen aan een percentage sociale woningbouw, materiaalgebruik of aanleg van groen. Dat beperkt de verkoper en de ontwikkelaars te veel, aldus Seuren. Bovendien is het terrein geen gemeente-eigendom, zoals bij het Stationsplein waar wel harde getallen genoemd zijn voor sociale huurwoningen.

Sloop niet uitgesloten
Vijf cultuurhistorisch belangrijke panden op het terrein zijn niet aangewezen tot gemeentelijk monument. In plaats daarvan heeft FrieslandCampina beloofd dat er niet gesloopt gaat worden, zolang de verkoopprocedure loopt. Het voorstel van de monumentencommissie om de te behouden delen wel aan te wijzen als gemeentelijk monument, wil Seuren niet volgen. Ook wat dat betreft vertrouwt hij op de ontwikkelaars. Sloop is wat hem betreft ook niet uitgesloten. "Misschien kan beperkte sloop het plan wel veel beter maken", zei de wethouder. 

Hij wil niet ingaan op de wensen van enkele insprekers uit het Villapark. Die vinden dat er een totaalplan moet komen voor alle ontwikkelingen in het gebied: NRE-terrein, Mariënhage, Van der Meulen Ansems-terrein en Campina/Kanaalzone. "De vraag van FrieslandCampina ligt er nu. Een integraal plan maken kost dan te veel tijd, daar kan Campina niet op wachten." 

Groener
Wel beloofde Seuren de plannen in samenhang te blijven zien. Ook moeten de ontwikkelaars aan het bestaande beleid voldoen, zoals vastgelegd in bijvoorbeeld de Woonvisie.  Ook het plan om het hele Eindhovensche Kanaal groener te maken moet daarbij betrokken worden. Dat komt in het najaar. 

De gemeenteraadsleden toonden zich verder onder meer bezorgd over de nieuwe verkeersfunctie van Kanaaldijk-Zuid en de Dirk Boutslaan. Die spelen straks een rol als ontsluitingswegen voor het centrum. Daar moeten plannenmakers rekening mee houden, aldus Seuren. En dat geldt ook voor de bestaande industrie naast het Campinaterrein. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen