Volledig scherm
© ANP

Geen huurverhoging sociale huurwoningen Woonbedrijf Eindhoven

EINDHOVEN - Bewoners van de sociale huurwoningen van corporatie Woonbedrijf krijgen per 1 juli géén huurverhoging. De 776 huurwoningen die boven de 710,68 euro per maand kosten krijgen een verhoging gelijk aan de inflatie van 0,3 procent. 

Dat heeft de corporatie maandag bekendgemaakt. Volgens Paul Tholenaars, directeur Wonen van Woonbedrijf, voert de corporatie daarmee geen inkomensbeleid. ,,Het gaat beter met Nederland, maar dat  is nog niet echt terechtgekomen bij de lage  inkomens, zeker  niet bij mensen die afhankelijk zijn van een uitkering of een klein pensioen. Wij hoeven dat niet te compenseren, maar we willen er wel rekening mee houden. Wij vinden het belangrijk om aan te sluiten bij onze huurders. Zij voelen dat het nog niet goed gaat. Dan valt een huurverhoging niet goed." 

Het afzien van een huurverhoging bij ongeveer 31.000 woningen kost Woonbedrijf 576.000 euro op jaarbasis, maar ook de komende jaren tikt dat door. Tholenaars benadrukt wel dat het gaat om een besluit voor dit jaar. Volgend jaar wordt een nieuwe overweging gemaakt. 

Woonlasten
Voorzitter Jack Zegveld van de Stichting Huurdersvertegenwoordiging Woonbedrijf is blij met het gebaar van de corporatie. ,,Want de woonlasten voor huurders, dus inclusief energiekosten, lopen op. Vooral mensen met een kleine beurs hebben het moeilijk."De huurdersraad had zich dit jaar daarom zelf gemeld met het verzoek om op de nullijn te gaan zitten. Woonbedrijf heeft die wens gerealiseerd. 

,,Het helpt natuurlijk ook dat we het ook kunnen betalen. Onze financiële situatie is gezond, zo blijkt ook uit een landelijke vergelijking", volgens Tholenaars. Zowel corporatie als huurdersstichting  benadrukken dat Woonbedrijf óók investeert in nieuwe woningen én in renovatie en verduurzaming van de woningvoorraad.

En ook voor volgend jaar houdt Zegveld goede moed. ,,Dan gaat het natuurlijk niet in een keer heel slecht met Woonbedrijf", neemt hij vast een voorschot op de discussie. 

Inzicht
De duurdere huurwoningen, de zogenaamde geliberaliseerde sector boven de 710,68 euro per 1 juli, worden wel duurder. Feitelijk zijn corporaties vrij om de huur hier naar eigen inzichten te verhogen. Woonbedrijf kiest voor een bescheiden inflatiecorrectie van 0,3 procent. Ook hier de huurverhoging achterwege laten ligt nog wat gevoeliger in huisvestingskringen omdat het om huizen gaat die eigenlijk niet tot de sociale sector horen. 

Woonbedrijf heeft zo'n 32.000 woningen in Eindhoven, de stadsregio, Bladel, Valkenswaard en zelfs in Helmond. 93 procent daarvan valt in de sociale sector onder de 715 euro huur per maand. Gemiddeld kosten de woningen van de corporatie zo'n 482 euro. 84 procent van de woningen die jaarlijks vrijkomt, zit in de categorie onder de 570 euro. Vanwege het ruime aanbod ziet Tholenaars ook géén reden om huren te verlagen, zoals Sint Trudo dat bij zo'n 590 woningen doet. 

  1. Anonieme beller over dodelijk drugslab in Eksel is bekend bij politie Eindhoven
    PREMIUM
    Podcast

    Anonieme beller over dodelijk drugslab in Eksel is bekend bij politie Eindhoven

    EINDHOVEN/EKSEL - Een jaar na de vondst van drie overleden jongens in een Belgisch drugslab is nog steeds niet bekend wat zich daar heeft afgespeeld. Goed geïnformeerde bronnen melden aan de Brabantse Onderzoeksredactie van deze krant dat de politie inmiddels wel weet wie in de nacht van 28 op 29 januari 2019 naar de meldkamer belde met de mededeling dat er in Eksel ‘iets ergs’ was gebeurd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven