nieuwe Rabobank Eindhoven
Volledig scherm
nieuwe Rabobank Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Geen kluis met staal en beton meer in Rabobank aan Fellenoord Eindhoven

EINDHOVEN - Wie een kluis verwacht met stalen deuren, tralies en dikke betonnen muren, komt bedrogen uit in het nieuwe kantoor van Rabobank Nederland aan de Fellenoord in Eindhoven. Tijdens de sloop van de helft van het oude onderkomen, is ook de kluis afgebroken. Twee weken geleden rondde de bank de verhuizing af vanuit de andere helft van de oudbouw, die er naast ligt. 

Centraal in het nieuwe pand ligt het zes verdiepingen hoge atrium. Hier heeft de zon vrij spel tot en met de tweede verdieping, waar met daglicht gewerkt kan worden. Dat schrijft het zogeheten BREEAM-protocol voor een duurzaam gebouw voor, zegt projectmanager Laurens van Gilst van Rabobank Nederland. ,,Zonder dat atrium hadden we geen 25.000 vierkante meter kunnen bouwen, met voldoende daglicht op de lagere verdiepingen." Het pand is ook zo gebouwd dat eigenaar WP Carey het in aparte delen kan verhuren, mocht Rabobank er ooit uitgaan. 

Groot en open

Het grote plein op de begane grond wordt bezet door de ontvangstbalie, het bedrijfsrestaurant, en vergader- en werkruimtes. De grote houten trap naar de eerste verdieping springt ook in het oog, net als het glazen dak. Ondanks de enorme hoogte is het er rustig, het geluid wordt mooi gedempt. De bovenste verdiepingen zijn helemaal gereserveerd voor het klantcontactcentrum voor Zuidoost-Brabant. Grote open kantoortuinen met veel bureaus met computerschermen, vergaderzaaltjes en zitjes vullen de acht verdiepingen. 

nieuwe Rabobank Eindhoven
Volledig scherm
nieuwe Rabobank Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Volgens de BREEAM-eisen heeft het gebouw nog veel meer duurzame hoogstandjes, zoals een warmte-koude opslag met water voor verwarming en koeling, waterbesparende kranen en toiletten, energiezuinige verlichting en zonnepanelen. Sedum-plantjes maken het dak deels groen, ook staan daar insectenkasten. Opvallend zijn verder de tien ramen die energie opwekken; per paneel genoeg om een laptop te laten draaien. ,,We stimuleren het gebruik van nieuwe technieken", zegt hoofd facilities Karin Janssen. ,,Het past ook bij onze campagne 'Growing a better world together'. Dat begint natuurlijk bij jezelf." 

Afvalscheding

Daarom kiest Rabobank voor afvalscheiding en hergebruik. Wie koffie pakt, kan zijn naam op de kartonnen beker schrijven om die opnieuw te gebruiken. Geprobeerd wordt medewerkers uit te dagen en actief te krijgen, bijvoorbeeld met veel zit- of sta-werkplekken. De bedrijfskantine serveert ook gezonde alternatieven als salades. ,,Zo nodigen we onze mensen uit vitaal te leven. Ze moeten immers langer werken", aldus Janssen. 

Vanuit de zesde verdieping is er zicht op het oude kantoor. Daar wordt opgeruimd, deze maand is de Rabobank eruit. Op termijn komen er de Belastingdienst en andere rijksdiensten.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven