Volledig scherm
Rommenique Huijbregts (l) en Marleen Brood. © Foto van de Meulenhof

Géén pruiken bij Hairworks aan Geldropseweg in Eindhoven

EINDHOVEN - Een kapsalon is MB Hairworks niet, en ook geen pruikenwinkel. Dat is ook niet wat je zoekt als je met haarverlies kampt.

Helaas is er nog steeds een taboe op haarstukjes, zeggen Marleen Brood en Rommenique Huijbregts. Terwijl het haar, zeker voor vrouwen, heel bepalend is voor de uitstraling. ,,Met je haar laat je zien wie je bent", zegt Brood. Ze zijn al negen jaar actief voor mensen die vanwege haarverlies een haarwerk of haarstukje nodig hebben.

Brood nam vorig jaar de zaak Hair Masters aan de Geldropseweg over, waar ze beiden al jaren werkten. Nu is ze, met vaste medewerkster Huibregts, klaar om met de nieuwe naam MB Hairworks naar buiten te treden.

Beste alternatief bij verlies van eigen haar

Het woord pruik komt niet voor bij Hairworks. ,,Dan denk je al gauw aan wat jonge meiden voor een paar tientjes kopen als ze hun vrienden willen verrassen bij het uitgaan", zegt Huijbregts. De twee zoeken voor hun klanten het beste alternatief bij verlies van het eigen haar. Dat kan optreden bij een chemokuur of bij alopecia, kaalheid als gevolg van een ontsteking bij de haarwortel.

Er wordt uitsluitend op afspraak gewerkt. Een eerste contact is vaak een gesprek van een uur. ,,We willen de klant goed leren kennen en begrijpen", stelt Brood. ,,Daarna geven we een indruk van de mogelijkheden; we hebben zo'n honderdvijftig modellen op voorraad. Als de klant een eerste keuze gemaakt heeft, bestellen we verschillende exemplaren." Er is heel veel keuze: synthetisch of natuurlijk haar, krul of steil, kort of lang en natuurlijk talloze kleuren. Ook de bevestiging op het hoofd kent verschillende vormen: een haarnetje, lijm of een clip aan het eigen haar. Prijzen variëren van 400 tot 1.000 euro bij synthetisch haar en van 1.500 tot 6.500 euro bij natuurlijk haar. De zorgverzekeraar vergoedt 436 euro of meer, afhankelijk van een aanvullende verzekering.

Dit werk geeft meer voldoening

Allebei hebben ze eerder in een kapsalon gewerkt, maar dit werk geeft veel meer voldoening, vinden ze. Klanten kunnen moeite hebben hun haarverlies te accepteren. ,,Bij alopecia denken anderen soms ten onrechte dat het met chemo te maken heeft", weet Huijbregts. Brood: ,,En als er inderdaad een chemokuur is, kan het moment dat het laatste haar wordt afgeschoren heel emotioneel zijn. Wij werken dan net zo lang tot de klant zich weer zichzelf voelt. Haar is daarbij heel belangrijk."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven