Basisschool Louis Buelens heet nu De Groene Vlinder in Eindhoven
Volledig scherm
Basisschool Louis Buelens heet nu De Groene Vlinder in Eindhoven © FotoMeulenhof

'Geen school? Dan maar een Louis Buelenspark als eerbetoon aan held’

EINDHOVEN - Nu de naam Louis Buelens van een school in Eindhoven-Noord is verdwenen moet de gemeente maar een park naar de held vernoemen, vindt de Henri van Abbestichting.

'Onzinnig, beledigend, onnodig en betreurenswaardig.' De Eindhovense Henri van Abbe Stichting is niet te spreken over de naamsverandering van de Louis Buelensschool in De Groene Vlinder. De stichting die waakt over het historisch erfgoed vindt dat de gemeente het nabijgelegen Amandelpark nu maar naar Louis Buelens moet vernoemen.

Afgewezen

De naamswijziging voor de school in Eindhoven-Noord werd al in juli gedaan. Een verzoek bij de gemeente van de stichting om dit besluit terug te draaien werd destijds afgewezen. Volgens de gemeente omdat de naamgeving een zaak van de school zelf is. De Van Abbe Stichting is teleurgesteld in die opstelling en deelt ook nog een sneer uit naar de gemeente. In haar antwoord aan de stichting heeft de gemeente het over oorlogsheld Buelens. Daaruit blijkt volgens voorzitter Peter van den Baar dat de gemeente niet op de hoogte is van de heldendaad van de piloot die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog nog een kleuter was.

Buelens sneuvelde namelijk niet in de oorlog maar kreeg op 28 januari 1960 motorpech met zijn F84 Thunderstreak. Hij manoeuvreerde zijn defecte straaljager boven Eindhoven naar een open weiland en voorkwam daarmee burgerslachtoffers op de grond. De naamswijziging van de school is volgens Van den Baar het zoveelste bewijs dat Eindhoven zijn eigen geschiedenis niet wil kennen.

Geschokt

De Van Abbe Stichting kreeg naar eigen zeggen tientallen reacties van wijkbewoners, oud-leerlingen en historisch geïnteresseerden. Allen geschokt door het verdwijnen van de naam Louis Buelens. Van den Baar: ,,De herinnering aan deze held mag niet zomaar vervagen. Als de gemeente geen invloed heeft op de naam van een school, moeten ze het besluit maar repareren door het Amandelpark om te dopen in Louis Buelenspark." Dat het kan blijkt volgens de stichting wel uit het Nelson Mandelapark en het Anne Frankplantsoen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven