Volledig scherm
© ANP

Geen standpunt Eindhoven in debat over groei van Airport

EINDHOVEN - In het debat over de groei van Eindhoven Airport neemt het college van B en W nog geen positie in. "We hebben hier namelijk ook nog geen positie in", zo zei wethouder Mary-Ann Schreurs (D66) dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. "Eerst moet het maatschappelijk debat hierover nog gevoerd worden."

Schreurs zei dat nadat fractievoorzitter Rik Thijs van GroenLinks een motie had ingediend. Doel van die motie: het in zijn ogen al te voortvarende college een halt toe te roepen. Vorige week presenteerde Brainport Eindhoven de nationale actie-agenda. Daarin staat dat de groei van Brainport het nodig maakt dat Eindhoven Airport vanaf 2020 verder kan groeien.

Volgens GroenLinks, daarin gesteund door, PvdA. SP, D66 en BBL, is het onbegrijpelijk dat die passage daarin terecht is gekomen, omdat-ie haaks staat op alles wat daarover in de gemeenteraad is afgesproken.

'Eerst debat, dan standpunt'
Zonder inhoudelijk ook maar ergens op in te gaan erkende wethouder Schreurs dat, en verklaarde ze de motie van GroenLinks overbodig. "Er staat namelijk precies in wat de huidige situatie is. Eerst het debat, dan pas het standpunt." Thijs hield echter vast aan zijn motie: "We hebben het hier wel ergens over."

Dat kwam GroenLinks op fikse kritiek te staan van de VVD. "Daarmee schiet de raad een gat in de Brainport-agenda. Verbeteren van de bereikbaarheid van Brainport via de weg, het spoor en ook per vliegtuig is een belangrijk onderdeel van die agenda ", zo zei Monique List. '

List wees er bovendien fijntjes op dat onder de Brainport-agenda twee namen staan als opdrachtgever. Die van de directeur van Brainport Development Imke Carsouw. En die van de Eindhovense wethouder van economische zaken Staf Depla - afwezig overigens. "Ik neem toch aan dat hij er namens het college van B en W zat?" 

Het antwoord op die vraag bleef evenwel uit.  Behalve de VVD stemden ook Leefbaar, LPF, CDA en het Ouderenapppel tegen de motie.        

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven