Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Geen station bij Eindhoven Airport

EINDHOVEN - Met de trein naar Eindhoven Airport zit er voorlopig niet in. De gemeente Eindhoven is teleurgesteld.

Poll

Eindhoven Airport heeft een treinstation nodig.

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
8818 stemmen

Een nieuw treinstation bij Eindhoven Airport is voorlopig van de baan. Dat is de uitkomst van bestuurlijk overleg tussen het rijk en de provincie waarbij ook de gemeente Eindhoven aanschoof. Alleen bij een sterke groei van de luchthaven zal een treinverbinding heroverwogen worden. Dit is weer afhankelijk van de groeimogelijkheden van het vliegveld. Daarover willen de genoemde partijen eind 2018 een besluit nemen. 

Het besluit is opmerkelijk omdat een treinstation bij Eindhoven Airport een uitgemaakte zaak leek. Er was zelfs al een locatie op het oog aan de Anthony Fokkerweg in Acht. Een zogeheten multi-modaal-transferpunt met ook een park & ride en een busstation voor hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). Discussie was er eigenlijk vooral over de vraag of er wel of geen intercity's zouden stoppen.

Dienstregeling

Uit een haalbaarheidsonderzoek is volgens de gemeente Eindhoven echter gebleken dat een treinstation nu niet aan de orde kan zijn. De plannen voor een HOV-verbinding worden wel verder uitgewerkt. Sinds zondag, bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling, rijden er bovendien meer bussen tussen station Eindhoven en het vliegveld.

Een sterke groei van Eindhoven Airport zal de komende jaren vooral afhankelijk zijn van de ruimte die het vliegveld hiervoor krijgt. De potentie is er zonder meer. De afgelopen jaren werd record na record gebroken. In het eerste halfjaar van 2017 was de groei 32 procent. Directeur Joost Meijs sprak in juli de verwachting uit dat er dit jaar 5,7 miljoen reizigers via Eindhoven vliegen. Ter vergelijking: in 2015 waren dit er nog 4,3 miljoen.

Druk op centrum groter

De gemeente Eindhoven laat weten teleurgesteld te zijn in het besluit. ,,Nu een station bij Airport voorlopig van de baan is, zal de druk op het centrum groter worden. De druk om daar te investeren dus ook", aldus een woordvoerder van het college. ,,Het is goed dat rijk en provincie op dat punt meehelpen." 

De gemeente doelt op de aangekondigde investeringen in het stationsgebied van Eindhoven Centraal dat een internationaal knooppunt voor openbaar vervoer moet worden. Hier worden miljoenen geïnvesteerd om Eindhoven beter bereikbaar te maken. Bijvoorbeeld door treinverbindingen met steden zoals Düsseldorf, Antwerpen en Brussel. Het station krijgt hiervoor langere perrons voor internationale treinen. Ook komt er een extra in- en uitgang ter hoogte van de Dommel.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven