Volledig scherm
Toch geen bevriezing van afgifte van vergunningen voor kamerverhuur en woningsplitsing in Eindhoven, zo bleek in de gemeenteraad dinsdagavond. © Thinkstock

Geen tijdelijke stop op kamerverhuur in Eindhoven

EINDHOVEN - Een poging om het afgeven van vergunningen voor kamerverhuurpanden tijdelijk helemaal stop te zetten is dinsdagavond in de gemeenteraad in Eindhoven mislukt. Een meerderheid vond dat te ver gaan.

In mei verwacht wethouder Yasin Torunoglu zover te zijn dat hij met de definitieve regels voor kamerverhuur en woningsplitsing komt. Hij wilde eventueel alvast enkele maatregelen invoeren, zoals het op slot zetten van vijf woonwijken en het betrekken van bewoners bij de leefbaarheidstoets bij een vergunningaanvraag. Maar dat vonden de indieners van de motie, SP, Ouderen Appèl, 50Plus, Christenunie, LPF en DENK, niet ver genoeg gaan.

Volledig scherm
Eindhoven Jannie Visscher (SP) © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Zij wilden stoppen met het toestaan van het ombouwen van woningen totdat er een totaalpakket aan maatregelen tegen overlast ligt. Daarbij zou ook een begin gemaakt moeten worden met de aanpak van illegale kamerverhuurpanden. ,,We weten niet hoe lang die discussie over het voorstel van de wethouder nog gaat duren. Laten we zorgen dat er in de tussentijd geen situaties bij komen die de overlast vergroten, vandaar de bevriezing”, aldus Jannie Visscher (SP) namens de indieners.

Het plan van wethouder Torunoglu om een buffer in te stellen tussen twee kamerpanden (vijf woningen buiten de Ring, drie daarbinnen en nul in het centrum) vinden ze onvoldoende.

Volledig scherm
Tom Brouwers D66 Eindhoven © Tom Brouwers

Verschillende andere partijen, zoals VVD, D66 en GroenLinks willen de overlast aanpakken maar benadrukken dat de stad de kamers en etages in de particuliere verhuur nodig heeft vanwege de woningnood. Tom Brouwers (D66) zette de discussie op scherp door de indieners van de motie verantwoordelijk te maken voor eventuele tentenkampen die nodig zouden zijn om studenten te huisvesten vervangen. ,,Een vergelijking die geen pas geeft”, vond Visscher. Zij wees erop dat er het afgelopen half jaar slechts zeven kamerverhuurvergunningen zijn ingediend.

Kans

PvdA en CDA zijn niet enthousiast over de 0-3-5-bufferregeling, omdat die nog te veel kamerverhuur (tot 25 procent binnen de Ring en 15 procent daarbuiten) toestaat. Deze fracties geven de wethouder echter de kans om zijn voorstel beter te onderbouwen en eventueel aan te passen.

Beeldvorming

Volgens Torunoglu moeten we af van de ‘verkeerde beeldvorming’ dat alle kamerpanden overlast veroorzaken. Ook is het volgens hem niet zo dat alle aanvragen ‘klakkeloos’ vergund worden. De leefbaarheidstoets blijft gelden.

De wethouder gaat nog nader uitzoeken of de wet Bibob (witwassen via bijvoorbeeld horecazaken) ook in te zetten is. Ook de verhuurdersvergunning en een keurmerk voor goede verhuurders worden nog bekeken. En hij gaat het voorbeeld van Amersfoort uitwerken; daar wordt de 0-3-5-regel ook gehanteerd. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven