Volledig scherm
Niels de Greef (links) en zijn compagnon Jochem de Boer van ParkFlyRent. © Foto: ParkFlyRent

Geld verdienen met parkeerplekje bij Eindhoven Airport

EINDHOVEN - ParkFlyRent start in maart met een opmerkelijk parkeerconcept bij Eindhoven Airport. Hierbij betaalt de reiziger niets voor zijn parkeerplekje. Sterker nog, hij kan er zelfs aan verdienen. Een soort Airbnb. Maar dan voor auto's.

ParkFlyRent ging drie jaar geleden met dit concept van start bij Schiphol. Het principe is simpel: je parkeert je auto op een van de vijf plekjes op het terrein van ParkFlyRent aan de Freddy van Riemsdijkweg en het bedrijf matcht jouw auto aan een huurder, die zich heeft ingeschreven op de site van ParkFlyRent. ,,Het is een selfservice dienst", legt directeur Niels de Greef uit. ,,Bij aanmelding op de site krijgt de parkeerder een code voor de slagboom van ons terrein."

Succes
Op Schiphol is het bedrijf -met veertig parkeerplekken- al drie jaar een succes, zegt De Greef. ,,Jaarlijks worden hier zo'n duizend auto's gestald. Gemiddeld zeventig procent wordt verhuurd. De eigenaar verdient gemiddeld 52 euro tijdens zijn afwezigheid." Volgens de ondernemer snijdt het mes aan meer dan twee kanten. ,,Rondom Schiphol staan in parkeergarages 22.000 auto's stil. Verhuurbedrijven verjongen hun vloot en schaffen elk jaar duizenden nieuwe auto's aan. Dat is ons een doorn in het oog."

Infrastructuur
In het verleden heeft de gemeente Eindhoven (voor een kwart eigenaar van de luchthaven) diverse pogingen in het werk gesteld om parkeerbedrijven te weren. Het parkeren bij Airport is immers een belangrijke bron van inkomsten. De afgelopen jaren leverde dat zo'n vier miljoen euro op; geld dat de gemeente graag steekt in een betere infrastructuur rondom het vliegveld. De Greef: ,,Wij zijn geen parkeerbedrijf en hoeven daarvoor dus ook geen vergunning te hebben. We hebben gewoon een kantoor met parkeerplekken die we ter beschikking stellen."

Borgsom
Aan de verhuur van de auto's worden eisen gesteld. Zo mogen de wagens niet ouder zijn dan acht jaar, mogen ze niet naar hond of rook ruiken en mag er maximaal twee ton op de teller staan. De auto's zijn via ParkFlyRent all risk verzekerd. Van huurders wordt een borgsom van duizend euro verlangd. ,,Een fors bedrag", erkent De Greef. ,,Maar daardoor gaan zij wel voorzichtiger om met de auto. Tot op heden hebben we op Schiphol geen grote schadegevallen gehad; geen ongevallen of wagens die total loss waren. Sowieso rijden heel weinig huurders schade: per jaar blijft dat beperkt tot enkele tientallen gevallen. Het kan natuurlijk altijd een keer gebeuren dat schade niet op tijd hersteld kan worden. In dat geval krijgt de eigenaar een vervangende auto van ons mee."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven