Volledig scherm
De vervormde eurobiljetten van Jasper van Es © Jasper van Es

Geldbiljetten van Eindhovense kunstenaar Jasper van Es gestolen

EINDHOVEN - Tien kunstwerken van de Eindhovense kunstenaar Jasper van Es zijn zaterdagnacht gestolen in Rotterdam. Het zijn eurobiljetten die Van Es heeft vervormd tot andere biljetten.

Eerst baalde Van Es toen hij het bericht hoorde, maar hij kan er nu ook wel een klein beetje om lachen. "Ik kan nu niemand de schuld geven natuurlijk en het project krijgt nu ook een andere lading'', zegt hij.

De werken hingen in het Rotterdamse Wijkwaardenhuis. Daar wordt de ruimte gehuurd door stichting KOP uit Breda die een expositie houdt over maatschappelijke waarde. De biljetten komen van Van Es 'An Artist Touch Project'. Door met stift een '0' te tekenen op een biljet verandert de waarde van bijvoorbeeld 5 naar 50 euro. Hiermee wil de kunstenaar laten zien hoe waarde van geld en kunst kan veranderen.

Met de gestolen biljetten kan waarschijnlijk niks gedaan worden. Ze zijn op zo'n manier vervormd dat geen enkele bank of winkel ze aan wil nemen. "Maar misschien dat ze er in een donkere kroeg nog intrappen'', zegt Van Es. "Je weet maar nooit."

Nu de biljetten gejat zijn, vindt de kunstenaar het alleen maar interessanter worden. "Ik weet nog niet hoe, maar ik wil hier nog wel een vervolg aan geven", zegt hij. "Het laat in ieder geval genoeg aan de fantasie over. En ik vraag me af wat voor discussie bij de dieven is ontstaan nadat ze erachter kwamen dat het geld eigenlijk onbruikbaar is."

Volledig scherm
De vervormde eurobiljetten van Jasper van Es © Jasper van Es
Volledig scherm
De vervormde eurobiljetten van Jasper van Es © Jasper van Es

In samenwerking met indebuurt Eindhoven