De kruising Geldropseweg-Ring (Hugo Van der Goeslaan, rechts). De Geldropseweg richting stad wordt hier versmald om plaats te maken voor aan- en afvoer van de garage en een tweerichtingen fietspad naar het Augustinianum.
Volledig scherm
De kruising Geldropseweg-Ring (Hugo Van der Goeslaan, rechts). De Geldropseweg richting stad wordt hier versmald om plaats te maken voor aan- en afvoer van de garage en een tweerichtingen fietspad naar het Augustinianum. © Google Streetview

Geldropseweg in Eindhoven verliest rijbaan bij Augustinianum

EINDHOVEN - De Geldropseweg in Eindhoven binnen de Ring wordt versmald. Bij de Peugeot-garage en het Augustinianum vervalt een rijbaan. 

Dat is nodig om ruimte te maken voor de aan- en afvoer naar autodealer Peugeot Nefkens en het dubbelzijdig fietspad naar de middelbare school. Na de school krijgt de Geldropseweg richting stad weer twee rijbanen. Aan de rijbaan de stad uit verandert niets.

Dat blijkt uit een verkeersbesluit dat het college van B en W van de gemeente Eindhoven heeft genomen. De fietsroute van de scholieren van en naar het Augustinianum is eigenlijk al lang een probleem, ook al toen de middelbare school in het oude gebouw aan de Van Wassenhovestraat zat. Fietsers rijden tegen het verkeer of over de stoep. 

Geldropseweg in Eindhoven met het Augustinianum.
Volledig scherm
Geldropseweg in Eindhoven met het Augustinianum. © Google Streetview

Daarom kiest het college nu voor een tweezijdig fietspad om scholieren een ‘veilige, vrijliggende route van en naar school te bieden', aldus het verkeersbesluit. Vanaf de Hugo van der Goeslaan (Ring) tot aan de ingang van de fietsenstalling en tot voorbij de nieuwbouw van het Augustinianum, komt een pad met strepen in het midden. Aan de andere kant, van de Petrus Dondersstraat tot aan de school, komt een gesplitst pad, aan beide zijden van de bomen daar. 

Door de wegversmalling vanaf de Ring de stad in ontstaat er ook ruimte voor een opstelplaats voor de vrachtwagens die auto's halen en brengen bij Nefkens. Die staan nu vaak op de te smalle invoegstrook aan de Geldropseweg. 

Een ander onderdeel van het plan voor de Geldropseweg is verplaatsing van de bushalte op de hoek bij de Hugo van der Goeslaan. Die ligt in de weg voor de nieuwe inrit van de autodealer. Daarom komt er een nieuwe bushalte in de vorm van een haltekom tussen weg en fietspad, ongeveer vijftig meter verderop richting stad. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven