Gele Hesjes Eindhoven laten weer van zich horen

VIDEOEINDHOVEN - Ze leken een beetje van het toneel verdwenen, maar zaterdagmiddag dook er op het 18 Septemberplein in Eindhoven toch weer een groep van vijftien à twintig man op: de Gele Hesjes. Opkomend tegen onrecht en armoede.

Het blijft nog steeds hard nodig dat de groep demonstreert, vindt woordvoerder Sander Strootman. ,,De rijke stad wordt steeds rijker. Alles wordt minder, de rijken halen nog meer geld binnen en de mensen hebben in hun eigen stad onderhand niks meer te zeggen. Daar zijn wij op tegen.”

Volledig scherm
. © ED

De groep demonstreert nog elke maand, geeft hij aan, soms op zaterdag, soms op zondag. Strootman woont zelf in Woensel-West. ,,Ik zie om mij heen dat mensen eerst vijf keer in de week hulp kregen. Toen werd dat drie keer en nu is dat nog maar een keer. De hulpverlening stuurt dan de stagiaire en soms komt die dan ook niet meer.”

De groep flyert op straat en probeert bewustwording tot stand te krijgen bij passanten.  Strootman is ook betrokken bij de Hesjesbeweging in de buurlanden. Zo demonstreerde hij ook in Brussel en Parijs. In die laatste stad, bij de Eiffeltoren, kreeg hij een boete omdat hij een geel hesje droeg: 130 euro boete. ,,Ja, dan voel je je echt lelijk behandeld.”

Volledig scherm
Camilla van der Burght © ED

Camilla van der Burght uit Helmond steunt de beweging en maakt ook deel uit van de groep. Zij vervaardigde buttons die voor het goede doel worden verkocht. ,,Buttons zijn een beetje van vroeger, maar we proberen zichtbaar te maken waar we voor staan. Als je weet hoeveel mensen gebruikmaken van de Voedselbank of in de armoede zitten, schrik ik daarvan en huilt mijn hart. We horen van mensen dat ze voor vandaag geen eten hebben. Dat vind ik werkelijk te triest  voor woorden.”

Volledig scherm
Gele Hesjes demonstreren in Eindhoven. © ED

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen