Gele Hesjes in Eindhoven: ‘We blijven demonstreren totdat Rutte weg is’

PollEINDHOVEN - In Eindhoven was zaterdagmiddag een demonstratie aangekondigd van de 'Gele Hesjes'. Een kleine groep van ongeveer vijftig mensen protesteerde bij het 18 Septemberplein. Het protest verliep gemoedelijk. Ze blokkeerden even het zebrapad voor het station om aandacht te vragen voor hun actie. 

De groep verzamelde zich rond 13.00 uur op het Stadhuisplein. Vanuit daar liepen ze in een mars naar het station. Ze protesteren voornamelijk vanwege onvrede over de huidige politiek.  Volgens hen is er een te grote kloof tussen jong en oud, arm en rijk. “We blijven dit elke zaterdag doen totdat Rutte weg is", zegt woordvoerder Sander. De demonstranten zeggen zelf met ongeveer vijftig mensen te zijn. Volgens omstanders was de groep een stuk kleiner. 

Vorige week zaterdag werd ook door een kleine groep gedemonstreerd. Het protest startte rond 13.00 uur op het Stadhuisplein en voerde door het stadscentrum richting 18 Septemberplein, terwijl er ‘Weg met Rutte’ en ‘Power to the people’ werd geroepen.

Volledig scherm
Demonstratie Gele Hesjes voor de Primark in Eindhoven. © Bert Jansen

Poll

Gele Hesjes moeten volhouden; kloof tussen arm en rijk is te groot

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
4088 stemmen

Weinig animo

Met de demonstratie werd gehoor gegeven aan een oproep via de facebookgroep Gele Hesjes NL. Hierop werden mensen gevraagd aan te sluiten bij de demonstraties die zaterdag in elf Nederlandse steden plaatsvonden. Animo om te betogen ontbrak blijkbaar nogal, want in alle steden was de opkomst beperkt, alleen Amsterdam en Rotterdam hadden een opkomst van zo’n 200 demonstranten.

Volledig scherm
Gele Hesjes demonstranten op weg naar het 18 Septemberplein. © ED

De betogingen zijn over komen waaien uit Frankrijk. Daar wordt vooral in Parijs geprotesteerd tegen de groter wordende kloof tussen arm en rijk, de brandstofprijzen en president Macron. Maar in tegenstelling tot de demonstraties in Frankrijk waar de opkomst vele malen groter is en de felle protesten steeds ontaarden in geweld en arrestaties, verliepen de protestmarsen in Nederland zonder misstanden.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
8454 stemmen