Volledig scherm
Geert en Marleentje Tiersma op het Stadhuisplein, waar eerder actie werd gevoerd voor behoud van hun 'culturele broedplaats' Pizza Geert aan de Gabriël Metsulaan. © FotoMeulenhof

Gemeente Eindhoven: controle nodig voor veiligheid gasten Pizza Geert

EINDHOVEN - De veiligheid van gasten van Pizza Geert moet op orde zijn, aldus de gemeente Eindhoven. Als controle niet goedschiks gaat, dan moet het maar kwaadschiks.

De gemeente Eindhoven heeft geprobeerd om in goed overleg met Geert en Marleentje Tiersma een afspraak te maken voor inspectie van hun huurwoning en loods aan de Gabriël Metsulaan. Pas toen zij dwars bleven liggen besloot de gemeente medewerking af te dwingen met een volmacht van de burgemeester. Van machtsmisbruik is dus geen sprake.

Dat laat de woordvoerder van wethouder Mary-Ann Schreurs (cultuur, D66) donderdag weten in reactie op vragen over de inval bij 'Pizza Geert', afgelopen woensdagmiddag. Volgens Geert en Marleentje Tiersma zoekt de wethouder een stok om hen mee te slaan. Ze gaan gebruik maken van de mogelijkheid om alsnog bezwaar te maken.

Inspectie

De gemeente zegt dat zij in haar recht staat. ,,We zijn toezichthouder in het kader van de omgevingswet en woningwet. We wilden de veiligheid controleren, aangezien de woning voor (niet-commerciële) pizza activiteiten gebruikt wordt, met wekelijks diverse gasten", aldus de woordvoerder. ,,Het spreekt voor zich dat een inspectie met welbevinden van de andere partij de voorkeur heeft. Daarom is de huurders ook meermaals medegedeeld dat er een inspectie plaats zou gaan vinden. Sterker nog; omdat de eerste datum hun niet uitkwam is er een nieuwe datum geprikt, 5 oktober. De huurders hebben toen aangegeven hieraan mee te werken. Maar een dag van tevoren hebben zij afgezegd. De nieuwe datum voor de inspectie van afgelopen woensdag was reeds aangekondigd op 11 oktober."

Politie

De gemeente heeft het recht om in een geval als dit een woning binnen te gaan, aldus de woordvoerder, ook als bewoners dat niet willen. Geert en Marleentje Tiersma voelden zich woensdagmiddag geïntimideerd, onder meer omdat er naast medewerkers van handhaving, een installatiebedrijf en brandweer ook twee agenten en twee mannen van de sociale recherche hun huis binnen kwamen. Volgens de woordvoerder is dat niets bijzonders. ,,Bij een reguliere controle ronde zijn altijd de verschillende disciplines aanwezig, waaronder de politie."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven