Volledig scherm
© Thinkstock

Gemeente Eindhoven krijgt maar geen grip op de budgetoverschrijding in de zorg en bijstand

EINDHOVEN - Is het dweilen met de kraan open wat de gemeente Eindhoven doet? Het lijkt er wel op. Want ondanks dat het college van B en W al sinds dit voorjaar pogingen doet de tekorten terug te dringen op de begrotingspost zorg en bijstand lukt dat maar niet. 

Aan de ene kant valt het tekort voor dit jaar nog hoger uit dan was verwacht. En aan de andere kant werpen maatregelen die de tekorten moesten terugdringen veel minder vruchten af dan was berekend.

Het tekort voor dit jaar stijgt van de verwachte 40 miljoen naar 44 miljoen, zo was de boodschap die de Eindhovense gemeenteambtenaren dinsdagavond hadden voor de gemeenteraad van de stad. De besparing leverde niet de verwachte 12 miljoen euro op, maar slechts 8 miljoen, Per saldo zorgt dat voor een overschrijding van 36 miljoen euro. Op de begroting van zorg en welzijn staat een bedrag per jaar van 400 miljoen euro.

'Harde boodschap'

,,Het is inderdaad een harde boodschap", erkende wethouder Wilbert Seuren (D66) van financiën na afloop van de bijeenkomst. ,,Maar we kunnen het niet mooier maken dan het is. Het duurt even voordat de maatregelen die we genomen hebben om de tekorten terug te dringen resultaat opleveren. Sommige maatregelen leveren pas effect op in 2018, andere zelfs pas in 2019."

Wat de precieze oorzaken zijn voor de hoger uitgevallen kosten en lager uitgepakte besparingen bleef dinsdagavond ongewis. Wel blijkt er onder meer sprake te zijn van een sterke toename van het aantal kinderen en jongeren dat een beroep doet op de jeugdzorg.  Maar op de vraag waar die toename door te verklaren is kwam geen antwoord.

De financiële ellende voor Eindhoven wordt daarmee alsmaar groter. Om de jaarrekening over het boekjaar 2016 kloppend te maken, moest Eindhoven de spaarpotten danig aanspreken. Ook dit jaar zal dat nodig zijn. De verwachting is dat het tekort op het zogenoemde sociaal domein volgend jaar afneemt tot 20 miljoen. Maar B en W erkennen in de begroting al dat het risico bestaat dat dit uiteindelijk toch 30 miljoen euro wordt.

Plafonds

Opvallend is dat tot enkele weken geleden door het college van B en W de mogelijkheid van budgetplafonds in de zorg stellig van de hand werden gewezen. Die plafonds zouden kunnen leiden tot wachtlijsten, en die waren aanvankelijk volgens B en W uit den boze. Inmiddels worden de mogelijkheden voor het invoeren van budgetplafonds al wel onderzocht. Wachtlijsten worden daarbij ook niet meer uitgesloten. Mits het niet om 'onaanvaardbare wachtlijsten' gaat, zo schrijft het vrij cryptisch college aan de gemeenteraad.

Verder bleek dinsdagavond dat de onverwachte tegenvaller waar Eindhoven mee te kampen heeft, en waar deze krant zaterdag al over schreef, op zo'n 12 tot 13 miljoen euro uitkomt. Ook daarvoor zal op de gemeentebegroting voor het komend jaar nog dekking gevonden moeten worden.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen