Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Gemeente Eindhoven op vingers getikt: nieuw beleid hulp in huis mag niet

EINDHOVEN - Het nieuwe beleid van de gemeente Eindhoven voor huishoudelijke hulp is in strijd met de wet, zo blijkt. Gemeenten dienen wel degelijk vast te leggen hoeveel uren zorg iemand krijgt, en niet alleen een lijst met taken. Dat blijkt uit een nieuwe uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste rechterlijke macht in Nederland in een deel van de bestuursrechtelijke geschillen. 

De regels werden in Eindhoven doorgevoerd in navolging van andere regiogemeenten als Best en Helmond. Wat Eindhoven en de andere gemeenten nu gaan doen, is nog onduidelijk. Ze bestuderen de uitspraak nog.

,,Het is een prachtuitspraak", vindt jurist Kevin Wevers, die via vakbond FNV Eindhovense bezwaarmakers begeleidt. ,,Voor het eerst heeft de CRvB nu zwart op wit gezet dat gemeenten moeten vastleggen hoeveel uren hulp iemand krijgt. Een lijst met schoonmaaktaken opstellen is niet genoeg." Wevers begeleidt ook bezwaarmakers in andere gemeenten, die al eerder overstapten van een uren-indicatie naar het zogeheten 'resultaatgericht' werken. Daarbij krijgt de cliënt enkel een overzicht van de taken die de hulp bij hem of haar zou moeten doen, zonder vermelding van de beschikbare tijd. In de praktijk blijkt de takenlijst vaak te ambitieus.

Korting

De nieuwe werkwijze is meestal ingegeven door de korting die het rijk eerder oplegde. ,,Gemeenten doen dit om een verkapte bezuiniging door te voeren", legt Wevers uit. ,,Als iemand niet weet of en hoe veel minder uren hulp hij voortaan krijgt, is het voor hem moeilijker bezwaar te maken."

Dat gebrek aan rechtszekerheid staat centraal in de uitspraak van de CRvB over een cliënt van Wevers uit Steenbergen. De uitspraak vormt jurisprudentie die bindend is voor alle gemeenten.

,,De uitspraak betekent dat het Eindhovense beleid de rechterlijke toets niet kan doorstaan en moet worden bijgesteld", zegt oud-rechter Bert van 't Laar, die in Eindhoven vanuit de KBO bezwaarmakers bijstaat. ,,Daarbij moet worden teruggevallen op een urentoekenning. Ik zal na overleg met collega Wevers de gemeente Eindhoven vragen om de bezwaarmakers zo snel mogelijk in ieder geval hun 'oude' uren terug te geven."

Volhouden

Of Eindhoven en andere gemeenten nu hun hele beleid gaan aanpassen? ,,Dat zou wel moeten, het is nu absoluut duidelijk dat hun beleid nu in strijd is met de wet", zegt Wevers. ,,Ik weet nu in ieder geval zeker dat alle circa tweehonderd bezwaarmakers in Eindhoven zullen winnen, als hun zaak voorkomt bij de rechter. En als zij alsnog een beschikking in uren krijgen, dan kan de gemeente toch niet volhouden dat al die anderen die geen bezwaar hebben gemaakt die zekerheid niet krijgen. Dat zou neerkomen op rechtsongelijkheid."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven