Wethouder Renate Richters in Eindhoven
Volledig scherm
Wethouder Renate Richters in Eindhoven © FotoMeulenhof

Gemeente Eindhoven: veiligheid cliënten Centrale24 niet in gevaar

EINDHOVEN - Bij zorgaanbieders noch bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn klachten ontvangen die aanleiding geven voor onderzoek bij zorgcentrale Centrale24 in Eindhoven. Voor zover te overzien is de veiligheid van cliënten niet in het geding. 

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en de Eindhovense zorgwethouder Renate Richters hebben dat geantwoord op vragen naar aanleiding van het verhaal van een groep (ex-)werknemers van Centrale24. Vijf klokkenluiders sloegen vorige maand in deze krant alarm over hoge werkdruk, hoog ziekteverzuim, hoog verloop, inzet van ongeschoold personeel, een angstcultuur en gevaren voor de cliënten.

Zorgaanbieders verantwoordelijk

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid)
Volledig scherm
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) © ANP

Centrale24 levert zorg-op-afstand aan verschillende grote zorgaanbieders in de regio. Vanuit een telefooncentrale in Eindhoven houden werknemers het welzijn in de gaten van enkele duizenden cliënten, waaronder bijvoorbeeld ouderen en gehandicapten. 

Vanwege het alarmerende verhaal van de vijf centralisten vroegen het Eindhovense raadslid Tjerk Langman (LPF) én Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA) om onderzoek door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. 

Zowel de minister als de wethouder benadrukt dat de zorgaanbieders die gebruikmaken van Centrale24 verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit.

Veiligheid niet in het geding

Wethouder Richters zegt dat zij de inspectie niet aan het werk kan zetten. ,,Het is niet aan ons om te zeggen of de inspectie ingeschakeld moet worden.’’

Ze benadrukt bovendien dat de aangesloten zorgaanbieders geen klachten hebben ontvangen over de dienstverlening door Centrale24. ,,Voor zover wij kunnen overzien is de veiligheid van cliënten en kwaliteit van zorg niet in het geding.’’ 

De minister voegt toe dat er door de inspectie ook geen klachten of signalen zijn ontvangen die aanleiding geven tot nader onderzoek naar Centrale24. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven