Volledig scherm
© Thinkstock

Gemeente Eindhoven wil grip krijgen op zorgkosten

EINDHOVEN - Medewerkers van WIJeindhoven kunnen niet langer geheel zelfstandig bepalen of een Eindhovenaar dure specialistische hulp krijgt. Als de kosten boven een bepaald bedrag komen, is overleg met de gemeente verplicht.

Dit is een van de afspraken die WIJeindhoven en de gemeente Eindhoven hebben gemaakt om grip te krijgen op de torenhoge uitgaven voor zorg, zo bleek tijdens de raadscommissie van dinsdagavond. Tot nu toe was het advies van een medewerker van WIJeindhoven bindend en betaalde de gemeente automatisch. Bij welk bedrag voortaan een 'tweede paar ogen' van de gemeente vereist is, staat nog niet vast.

Samen schouders eronder

Bestuurder Jeanny van den Berg van WIJeindhoven gaat voortaan ook elke twee weken bij het managementteam sociaal domein van de gemeente aanschuiven. Of de stichting zo haar onafhankelijkheid verliest? ,,Daar is geen sprake van", zegt Van den Berg. ,,We zetten er samen onze schouders onder, ieder vanuit zijn eigen rol." Dat er bij hoge bedragen voortaan overlegd wordt, vindt ze prima.  ,,Als je kijkt naar de grote belangen, dan is dat op dit moment terecht.''

Een deel van de Eindhovenaren die zorg krijgen, zoals schoonmaakhulp, een rolstoel of jeugdzorg, wordt hiernaar verwezen via de stichting. Van den Berg: ,,Wij willen graag onze verantwoordelijkheid nemen voor het beheersen van de kosten. Maar het is wel iets nieuws voor onze medewerkers, tot september hadden zij geen inzicht in de tarieven." Pas toen kregen zij een 'steunwijzer' van de gemeente waarin staat wat verschillende vormen van zorg kosten en of er alternatieven zijn.

Convenant

Een deel van de zorg in Eindhoven verloopt niet via WIJeindhoven. Als het gaat om jeugdzorg, zijn huisartsen en andere medici verantwoordelijk voor 51 procent van de verwijzingen. Donderdag ondertekenen huisartsen en een aantal zorginstellingen samen met de Eindhovense wethouder Renate Richters (GroenLinks, welzijn) en WIJeindhoven een convenant om ook deze geldstroom in te perken.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven