Volledig scherm
Een elektrische ophaalwagen van Cure in de Eindhovense binnenstad. Foto Kees Martens

Gemeente Eindhoven wil niet alleen de lasten dragen van het Cure-plan

EINDHOVEN - Zelf geen financiële risico's lopen en toch voor een dubbeltje op de eerste rang zitten? Verschillende raadsleden in Geldrop-Mierlo en in Valkenswaard hopen dat dit de uitkomst wordt van de discussie over de bouw van de veelbesproken CURE-enzymenfabriek in Eindhoven. Maar die vlieger lijkt niet op te gaan.

Deze raadsleden baseren hun verwachting op uitspraken van de Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs (D66), medio december in een discussie met de gemeenteraad. In dat debat zei Schreurs, daartoe uitgedaagd door PvdA en de BBL, dat als Valkenswaard en Geldrop-Mierlo afhaken de voorgenomen bouw van de enzymenfabriek door afvalverwerker CURE niet van de baan is. Dat is, aldus Schreurs, het woord aan de gemeenteraad van Eindhoven.

Kritiek
Het plan voor de bouw van die afvalwerkingsinstallatie van Cure is begin vorig jaar gezamenlijk opgepakt door Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop-Mierlo. Inmiddels is vanuit de politiek in beide laatste plaatsen de kritiek op het plan gegroeid.

Enerzijds wordt de voortvarendheid gehekeld waarmee de plannen worden gemaakt. Anderzijds is er grote aarzeling bij de financiële risico's die de drie gemeenten lopen als ze investeren in de fabriek. De bouw van de fabriek in Acht kost namelijk zo'n 85 miljoen euro. De drie gemeenten moeten gezamenlijk garant staan voor iets meer dan 70 miljoen euro, de rest komt voor rekening van de Cure zelf.

Perspectief
Met haar uitspraken een maand geleden hield de Eindhovense wethouder Schreurs nadrukkelijk de deur open voor de bouw van een enzymenfabriek zonder beide andere gemeenten. Volgens raadsleden zou dat perspectief bieden voor Geldrop-Mierlo en Valkenswaard: als Eindhoven dan de fabriek laat bouwen en de bijbehorende risico's op zich neemt, zouden Geldrop-Mierlo en Valkenswaard wel bereid zijn straks hun afval af te leveren bij de enzymenfabriek.

Maar die stap heeft wel consequenties voor het tarief dat de twee gemeenten aan de poort van die afvalverwerkingsfabriek moeten gaan betalen, zo bleek de afgelopen dagen uit ambtelijk contact tussen de drie gemeenten. Als Geldrop-Mierlo en Valkenswaard niet bereid zijn risico te dragen dan gaat dat tarief omhoog, zo kregen beide gemeenten te verstaan.

Rendabel
Hetzelfde geldt voor gemeenten die later beslissen zich aan te sluiten bij deze manier van afvalverwerking. Ook aan hen zal een hoger tarief worden berekend. De medewerking van die gemeenten is wel noodzakelijk: de fabriek is pas rendabel als er 120.000 ton afval per jaar kan worden verwerkt. Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard kunnen samen de helft daarvan aanleveren. Over aanlevering van de andere helft worden gesprekken gevoerd met belangstellende gemeenten.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven