Volledig scherm
ter illustratie © Thinkstock

Gemeente Eindhoven wil proef met CJIB voor lagere verkeersboetes

EINDHOVEN - Als mensen een verkeersboete écht niet kunnen betalen, dan is het niet eerlijk en niet zinvol om hen te bestraffen met een nog hogere boete. De gemeente Eindhoven zou graag zien dat het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) bij wijze van proef voor 10 Eindhovenaren een uitzondering maakt, om een andere aanpak uit te proberen. Maar het lukt tot nu toe niet om tot een akkoord te komen met de overheidsinstantie.

Dit ondanks het feit dat de gemeente hier al anderhalf jaar mee bezig is, samen met 4 andere gemeentes, te weten Utrecht, Zaanstad, Leeuwarden en Enschede. "We hebben tot nu toe geen overeenstemming bereikt met het CJIB, omdat zijn juristen zeggen dat het delen van informatie in strijd is met de privacyregels. Nu gaat het overkoepelende ministerie van Veiligheid en Justitie zich ermee bemoeien. We komen er uiteindelijk wel, maar het kost veel moeite en tijd", zo vertelde Eveline Wauters van de gemeente dinsdagavond aan de raadscommissie. 

Sociaal experiment
Graag had wethouder Renate Richters (GroenLinks, armoedebestrijding) de verkeersboete als eerste concrete voorbeeld gepresenteerd van een groot sociaal experiment van de gemeente in de wijk Stratum, dat 18 mei van start gaat. Doel hiervan is om mensen die in de knel komen door overheidsregels weer vooruit te helpen.

Het idee van het boete-experiment is om onderscheid te maken tussen 'rakkers' en 'stakkers': mensen die een boete aan hun laars lappen en mensen die best willen betalen maar dat door armoede of ziekte niet kunnen. Nu hanteert het CJIB voor iedereen hetzelfde 'strafbeleid': wie een boete van bijvoorbeeld 50 euro niet betaalt krijgt een eerste aanmaning waarin die wordt verhoogd naar 75 euro, en een tweede waarin de oorspronkelijke boete wordt verdriedubbeld naar 150 euro. Wie dan nog niet betaalt, krijgt er de incassokosten bovenop. En voor wie dan nog niet over de brug komt, dreigt 'gijzeling': de cel. 

Vrijwilligerswerk
De gemeente Eindhoven zou graag met het CJIB een aantal Eindhovense 'stakkers' selecteren die na een lichte verkeersovertreding met zo'n stapelboete worden geconfronteerd. De gemeente zou dan via een persoonlijke lening mensen in staat stellen de oorspronkelijke boete te betalen, waarna het CJIB op zijn beurt de strafverhoging intrekt. De betrokken Eindhovenaren zouden wel een tegenprestatie moeten leveren, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk.  

In 2015 bleek al uit onderzoek van de Nationale Ombudsman dat het CJIB-systeem tot veel schrijnende gevallen leidt. 26 wijkagenten uit Noord-Brabant schreven de Ombudsman hier toen een brandbrief over: "Het gaat vaak om mensen die al met hulpverlening en/of schuldsanering te maken hebben. Steeds vaker vormen CJIB-boetes en de enorme verhogingen een probleem. Bijvoorbeeld het dreigen met gijzeling van de moeder van een jong gezin, waarvan de vader ziek thuis zit."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven