Gemeente Eindhoven wil proef met CJIB voor lagere verkeersboetes
EINDHOVEN - Als mensen een verkeersboete écht niet kunnen betalen, dan is het niet eerlijk en niet zinvol om hen te bestraffen met een nog hogere boete. De gemeente Eindhoven zou graag zien dat het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) bij wijze van proef voor 10 Eindhovenaren een uitzondering maakt, om een andere aanpak uit te proberen. Maar het lukt tot nu toe niet om tot een akkoord te komen met de overheidsinstantie.
Delen per e-mail
Dit ondanks het feit dat de gemeente hier al anderhalf jaar mee bezig is, samen met 4 andere gemeentes, te weten Utrecht, Zaanstad, Leeuwarden en Enschede. "We hebben tot nu toe geen overeenstemming bereikt met het CJIB, omdat zijn juristen zeggen dat het delen van informatie in strijd is met de privacyregels. Nu gaat het overkoepelende ministerie van Veiligheid en Justitie zich ermee bemoeien. We komen er uiteindelijk wel, maar het kost veel moeite en tijd", zo vertelde Eveline Wauters van de gemeente dinsdagavond aan de raadscommissie.
Sociaal experiment
Graag had wethouder Renate Richters (GroenLinks, armoedebestrijding) de verkeersboete als eerste concrete voorbeeld gepresenteerd van een groot sociaal experiment van de gemeente in de wijk Stratum, dat 18 mei van start gaat. Doel hiervan is om mensen die in de knel komen door overheidsregels weer vooruit te helpen.
Het idee van het boete-experiment is om onderscheid te maken tussen 'rakkers' en 'stakkers': mensen die een boete aan hun laars lappen en mensen die best willen betalen maar dat door armoede of ziekte niet kunnen. Nu hanteert het CJIB voor iedereen hetzelfde 'strafbeleid': wie een boete van bijvoorbeeld 50 euro niet betaalt krijgt een eerste aanmaning waarin die wordt verhoogd naar 75 euro, en een tweede waarin de oorspronkelijke boete wordt verdriedubbeld naar 150 euro. Wie dan nog niet betaalt, krijgt er de incassokosten bovenop. En voor wie dan nog niet over de brug komt, dreigt 'gijzeling': de cel.
Vrijwilligerswerk
De gemeente Eindhoven zou graag met het CJIB een aantal Eindhovense 'stakkers' selecteren die na een lichte verkeersovertreding met zo'n stapelboete worden geconfronteerd. De gemeente zou dan via een persoonlijke lening mensen in staat stellen de oorspronkelijke boete te betalen, waarna het CJIB op zijn beurt de strafverhoging intrekt. De betrokken Eindhovenaren zouden wel een tegenprestatie moeten leveren, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk.
In 2015 bleek al uit onderzoek van de Nationale Ombudsman dat het CJIB-systeem tot veel schrijnende gevallen leidt. 26 wijkagenten uit Noord-Brabant schreven de Ombudsman hier toen een brandbrief over: "Het gaat vaak om mensen die al met hulpverlening en/of schuldsanering te maken hebben. Steeds vaker vormen CJIB-boetes en de enorme verhogingen een probleem. Bijvoorbeeld het dreigen met gijzeling van de moeder van een jong gezin, waarvan de vader ziek thuis zit."
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
video Sophie Ousri: Eindhovense Youtube-ster met twee kanten
EINDHOVEN - De geboren Eindhovense Sophie Ousri maakt video's op Youtube die miljoenen keren worden bekeken. Ze is nu in de race voor drie prestigieuze Youtube-prijzen. Een jaar geleden zat ze nog tien weken in een kliniek. -
Eindhoven verliest warmterecord voor warmste 15 februari: 17 graden in Woensdrecht tegen 16,5 in Eindhoven
-
Wietkweker uit Eindhoven moet cel in
-
Agent schuldig aan dodelijk ongeval Memphis van Veen in Eindhoven
-
ZAALVOETBAL FC Eindhoven heeft ticket voor play-offs voor het grijpen
De zaalvoetballers van FC Eindhoven deden met de 2-1 winst op FC Marlène, derde op de ranglijst, goede zaken. De manier waarop werd gewonnen gaf echter weinig reden tot tevredenheid. Desondanks komen voor FCE de play-offs in zicht. Met nog zeven wedstrijden te gaan is de Eindhovense koploper voor de nummers vijf - Groene Ster en ASV Lebo - al bijna niet meer te achterhalen. Het verschil bedraagt dertien punten, terwijl FCE een duel minder speelde.
-
Video Award voor bloemenmeisje (4) uit Eindhoven: ‘Wat Izis voor elkaar krijgt, dat verdient onze buitengewone waardering’
EINDHOVEN - Izis Jacobs veroverde inmiddels vele harten in het Schuttersbosch, waar zij met haar moeder Laurie woont. Samen halen ze meerdere keren per week bloemen, die 'aan de datum zijn' op, bij supermarkten in Stratum. Hier maken ze vervolgens mooie bosjes van en die bezorgen ze bij de oudere bewoners van het Schuttersbosch. -
Van Bommel: ‘Keuken Kampioen Divisie-clubs moeten eens goed luisteren’
PSV is al langer ontevreden over de huidige regelgeving waarmee het beloftenelftal te maken krijgt. Spelers die in het weekend op het wedstrijdformulier bij PSV 1 staan, mogen op maandag niet uitkomen bij Jong PSV. De club wil dat dit in de toekomst verandert. -
PvdA Brabant: nota afval naar bedrijven
DEN BOSCH - Laat het bedrijfsleven voortaan opdraaien voor de kosten van het opruimen van afval van bedrijven die failliet zijn gegaan, vindt de PvdA Brabant. ‘Op dit moment komen de kosten voor rekening van de gemeenten en de provincie, dus van alle Brabanders’ en dat wil die partij niet, aldus Statenleden Antoinette-Knoet Michels uit Deurne en Stijn Smeulders uit Helmond, die een fonds voorstellen.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven