Volledig scherm
Archieffoto van het stadhuis van Eindhoven. © ANP

Gemeenteraad Eindhoven geeft groen licht voor Brainport-miljoenen

EINDHOVEN - Het was een historisch moment in de gemeenteraad van Eindhoven, dinsdagavond: de raad gaf unaniem groen licht voor het in gang zetten van de geldstroom van de vele tientallen miljoenen euro's die vanuit Den Haag naar Brainport vloeien, de komende vier jaren.

Daarmee is de lang verbeide steun van het Rijk aan het verbeteren van het voorzieningenniveau in de regio Eindhoven nu echt een feit. Maar ondanks die unanimiteit had het nogal wat voeten in aarde voordat het zo ver was. Onder aanvoering van D66 spartelde een aantal oppositiepartijen aanvankelijk nog behoorlijk tegen.

Want die steun komt volgens raadslid Mary-Ann Schreurs van D66 vooral ten goede aan de 'bovenlaag' in Brainport, en niet aan de 'onderlaag'. ,,Deze regiodeal maakt onderscheid tussen zij die hebben en zij die niet hebben", zei de oud-wethouder.

D66, daarin bijgevallen door de SP en Denk, vindt dat de Brainport-miljoenen ten goede moeten komen van iedereen en wilde dat dit ook op schrift vastgelegd werd.

Maar daar voelde Brainport-wethouder Stijn Steenbakkers (CDA) niets voor. ,,De miljoenen die het Rijk en de regio in Brainport investeren komen ten goede van iedereen. Die investering is een impuls voor de werkgelegenheid waar iedereen profijt van heeft."

Het college kreeg daarin bijval van de coalitiepartijen, en dat was reden voor D66 zich neer te leggen bij het voorstel en dat toch te ondersteunen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8714 stemmen