Het Evoluon in Eindhoven.
Volledig scherm
Het Evoluon in Eindhoven. © FotoMeulenhof

Gemeenteraad Eindhoven kan voorkomen dat Evoluon ‘onzichtbaar’wordt door nieuwbouw

EINDHOVEN - Als de Eindhovense gemeenteraad dat wil, kan ze voorkomen dat nieuwbouw straks het zicht ontneemt op het Evoluon. Sterker nog, de gemeente heeft de nieuwe eigenaar al gewaarschuwd dat de gemeenteraad niet zal instemmen met zijn plan als er op dit punt niets verandert.

Dat zei wethouder Yasin Torunoglu (PvdA, ruimtelijke ontwikkeling) dinsdagavond in de gemeenteraad, na vragen van PvdA-raadslid Jan Hopstaken van de PvdA en Robin Verleisdonk van D66. Hopstaken wees erop dat al meer dan 800 mensen de petitie hebben ondertekend waarin gevraagd wordt om het zicht op het Evoluon te behouden. ,,Wat is de rol van de raad en het college hierin? Het kan toch niet zo zijn dat het Evoluon aan het zicht onttrokken wordt?”, vroeg Hopstaken aan de PvdA-wethouder.

Nieuwbouw

Het rijksmonument is door Philips verkocht aan Foolen & Reijs Vastgoed, die er samen met Hurks Bouw & Vastgoedontwikkeling een plan voor heeft ontwikkeld. Een van de onderdelen is nieuwbouw aan de rand van het groen. De wethouder zei dat niemand bang hoeft te zijn dat dit allemaal zomaar kan. Niet omdat het college daar zelf dwars voor gaat liggen. Nee, omdat het college ervan uit gaat dat de raad dat zal doen.

Volgens Torunoglu heeft het college zich afgelopen zomer bewust niet met de selectie van een koper bemoeid. Er is alleen ‘ambtelijk-technisch advies’ uitgebracht over het plan van Foolen & Reijs/Hurks. Maar dat is volgens de wethouder wel erg kritisch op bouwen langs de randen. ,,We hebben de risico’s als groot gekwalificeerd omdat dit het zicht op het Evoluon mogelijk zou kunnen belemmeren. Mocht het plan dat er nu ligt integraal ingediend worden, dan heb je dus een ambtelijk advies waarbij we zeggen: ‘He, de ruimtelijke kwaliteit, daar hebben we vraagtekens bij, en planologisch zijn er veel risico’s.’ Onze inschatting is dat het nieuwe bestemmingsplan dan niet door uw raad goedgekeurd zou worden. Er moeten gesprekken plaatsvinden. En dan is het aan de nieuwe eigenaar om u ervan te overtuigen van het feit dat de nieuwe plannen ook de juiste plannen zijn.” ,,Of omgekeerd”, vulde Verleisdonk van D66 aan.

Verwijt

Vaak werkt de gemeente nauw samen met projectontwikkelaars. Het levert B en W regelmatig het verwijt op dat het bezwaren van buurtbewoners negeert, dat het partijdig is. Juist bij een geliefde icoon als het Evoluon wil het college dit verwijt vermijden. Daarom heeft het zich volgens Torunoglu niet met de selectie van kopers en hun plannen bemoeid. ,,Dan zouden we een conflict zouden hebben tussen de pet van het publiek belang versus onze betrokkenheid bij de winnaar van de tender.”

Toch lijkt ook een ‘neutrale’ positie voor het college een lastige. Het is niet aan de raad om te bepalen hoe hoog de bebouwing aan de zichtzijdes wordt: ,,Dat is een collegebevoegdheid”, aldus Torunoglu. Hij benadrukte dat het uiteindelijk wel aan de raad is om het nieuwe bestemmingsplan goed te keuren. En dat zal volgens hem niet neerkomen op ‘tekenen bij het kruisje’. ,,Ik wil u bij het begin van het traject betrekken.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven