Marco Wilke (1962), interim-gemeentesecretaris/algemeen directeur van de gemeente Eindhoven
Volledig scherm
Marco Wilke (1962), interim-gemeentesecretaris/algemeen directeur van de gemeente Eindhoven © Gemeente Eindhoven

Gemeentesecretaris Eindhoven stopt ermee

EINDHOVEN - De Eindhovense gemeentesecretaris Marco Wilke stopt ermee. Dat heeft hij dinsdagmiddag in Mercado bekendgemaakt aan de verzamelde ambtenaren sociaal domein. Hij zou hebben gezegd dat hij onvoldoende resultaat heeft geboekt, en dat hij 1 mei uit vrije wil vertrekt.

De gemeente maakte zijn vertrek kort daarop in een persbericht wereldkundig.  Hierin staat dat Wilke zich weer gaat toeleggen op het interimwerk dat hij eerder deed. Begin vorig jaar maakte het college nog bekend dat het Wilke een vaste aanstelling van minimaal vier tot vijf jaar gaf. 

Wilke werd in september 2016 als interim-gemeentesecretaris aangesteld, na het vertrek van zijn voorganger Paulien Pistor. Vanaf september 2017 nam Wilke tijdelijk de leiding van het Sociaal Domein op zich, een ongebruikelijke stap. Dit was volgens het college nodig om van dichtbij sturing te kunnen geven aan het weer op orde krijgen van het sociaal domein. Een combinatie van een reorganisatie, nieuwe zorgtaken en slechte leiding hebben in het sociaal domein tot chaos en miljoenentekorten geleid.

Lange adem

'Onder de leiding van Wilke zijn verbeterslagen in de hele organisatie gemaakt. De gewenste effecten zijn nog niet overal voldoende zichtbaar; het op orde brengen van de gemeentelijke financiën en verbetering van vele organisatorische processen is een kwestie van lange adem', zo stelt het college in zijn persbericht. Volgens het college zijn er duidelijke keuzes en daadkrachtig optreden nodig om 'de grote opgaven waarvoor de gemeente zich gesteld zag en ziet' aan te kunnen. ,We hebben er vertrouwen in dat deze opgaven tegemoet worden getreden met het aantrekken van Yvonne Bieshaar als directeur Sociaal Domein en het werven van een nieuwe directeur bedrijfsvoering. Aline Zwierstra functioneert tot nader order als waarnemend gemeentesecretaris.'

Toen Wilke in september 2016 Pistor opvolgde, was dat in principe voor zes maanden. Het college wilde aanvankelijk met Jorritsma als nieuwe burgemeester het profiel en de invulling van deze sleutelfunctie bepalen, maar kwam hier op terug. Het college hield van aan Wilke ‘vanwege het belang van continuïteit in onze organisatie’, zo zei een woordvoerder van wethouder Mary Ann Schreurs (D66, personeelszaken) destijds.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven