Volledig scherm
De Genneper Watermolen © Kees Martens/fotomeulenhof

Genneper molenaar moet uit zijn molen

Eindhoven - Molenaar Bernard van Stekelenburg moet er uit, uit de Genneper Watermolen in Eindhoven. De gemeente Eindhoven is niet tevreden over hem, maar doet er verder het zwijgen toe. 

Draait-ie of draait-ie juist niet? Volgens molenaar Bernard van Stekelenburg van de Genneper Watermolen wel. Maar volgens het gemeentebestuur niet - of in ieder geval niet genoeg. En dat is volgens Van Stekelenburg de reden dat de gemeente nu van hem af wil en zijn huurcontract opzegt. Binnenkort staan de kemphanen voor de rechter. 

Verwachtingen
In oktober van het vorig jaar kreeg Van Stekelenburg al te horen dat hij niet voldeed aan de verwachtingen die het college van B en W van hem heeft.  Van Stekelenburg is sinds 31 jaar huurder  van de watermolen in de Genneper Parken, een rol die hij van zijn vader overnam. 

Volgens het gemeentebestuur laat hij de molen echter niet vaak genoeg draaien. Bovendien zijn er zorgen over de staat waarin de uit de dertiende eeuw stammende molen verkeert. Van Stekelenburg, die samen met echtgenote Mary  een winkel in diervoeding drijft in de molen, bestrijdt dat en heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld.  ,,Ik vind het echt heel erg dat het op deze manier moet. Ik ben me van geen kwaad bewust."   

Echte mulder
Peter van den Baar van de Eindhovense Van Abbe Stichting snapt wel dat het gemeentebestuur in actie komt tegen de molenaar. ,,Het zou mooi zijn als er weer een echte mulder in de molen komt. Vrijwilligers die de molen echt laten draaien, niet alleen het waterrad. Net zoals het geval is bij de Collse Watermolen."  

Jan Vogels zegt namens de De Eindhovense Molens dat deze stichting bereid is dat in overweging te nemen. ,,We doen dat ook bij de Collse Watermolen.  Maar in de huidige discussie tussen gemeente en molenaar past ons nu een rol aan de zijlijn, laat dat duidelijk zijn." 

Overigens laat Van Stekelenburg de molen wel degelijk draaien, benadrukt Vogels. ,,Maar dan 'voor de prins', zoals dat in vaktaal heet: de bovenste molensteen draait wel, maar komt niet op de onderste. En dat is maar goed ook. Gezien de staat van onderhoud zou dan heel de voorraad in de dierenvoedingswinkel uit de schappen  trillen." 

Privacy
Verantwoordelijk wethouder Mary-Ann Schreurs (D66) laat via haar woordvoerder weten dat ze niet op de kwestie in wil gaan. ,,Mede gelet op de privacy van de huurder verstrekken we geen aanvullende informatie. Zodra er belangrijke ontwikkelingen zijn die gedeeld kunnen worden, zullen we de raad en ook de pers informeren'', aldus de zegsman. 

 Advocaat Kees van Eijndhoven van molenaar Van Stekelenburg was niet voor commentaar bereikbaar gisteren. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven