Gerard Smits (l) en Vivienne Voorn met hun gouden medailles op de World Dwarf Games in Guelph, Canada.
Volledig scherm
Gerard Smits (l) en Vivienne Voorn met hun gouden medailles op de World Dwarf Games in Guelph, Canada. © Frank Van Den Heuvel

Gerard Smits grossiert in goud in Canada op World Dwarf Games

GUELPH - Eindhovenaar pakte al vijf gouden medailles op World Dwarf Games, een soort van Olympische Spelen voor kleine mensen.

Gerard Smits wilde in ieder geval de buit van vier jaar geleden – vier medailles ¬- evenaren. Maar met nog een paar dagen te gaan, staat de teller al op vijf. En ze zijn ook nog eens allemaal van goud. ,,Ik ben er heel blij mee, de games zijn voor mij al geslaagd.”

Smits doet voor de tweede keer in zijn leven mee met de World Dwarf Games, een soort van Olympische Spelen voor mensen met een groeistoornis. In 2013 kwam hij behangen met eremetaal (drie keer goud, één keer zilver) terug uit het Amerikaanse Michigan, dit keer wordt het evenement gehouden in het Canadese Guelph (Ontario).

Twintig landen

Vierhonderd atleten uit twintig landen doen gedurende zes dagen mee aan tal van sportdisciplines. De 37-jarige Eindhovenaar, 1.42 meter groot, pakte in het begin van de week al verrassend goud bij het kruisboogschieten. Woensdag stond zijn specialisme op het programma: zwemmen. Smits schreef zich in voor de 25 meter en dan op alle slagen (rug, borst, school en vlinder). ,,Vier jaar geleden deed ik mee op de 50 meter, maar mijn leeftijd gaat ook meespelen”, zegt hij vanuit Canada. ,,Op de korte afstand komt het nog meer aan op techniek en een goede start.” Hij maakte zijn favorietenrol meer dan waar en won alle onderdelen. ,,Alles viel op zijn plek, ik voelde me supergoed.”

Een ander lid van het twaalfkoppige Nederlandse equipe in Guelph, Vivienne Voorn, won goud bij het badminton. Alle reden voor een feestje dus. Smits: ,,Bijna alle teams slapen op de campus van de universiteit. Onze kamers komen uit op één centrale ruimte, die we tijdelijk hebben omgedoopt in ons eigen Holland Heineken House. Daar hebben we de medailles zeker even gevierd, maar niet te lang, want je voelt de inspanning wel na zo’n dag.”

Nog meer medailles

Voor Smits ligt er wellicht nog meer in het verschiet. Hij doet nog mee met de werponderdelen in atletiek (kogelstoten, discuswerpen en speerwerpen), waarbij hij mag hopen op meer medailles. Afsluitend neemt hij deel aan het bankdrukken en ook in die discipline zijn er kansen. ,,Ik hield op voorhand rekening met medailles in het zwemmen. Dat is mijn ding. Alle andere medailles zijn kersen op de taart.”

Smits geniet met volle teugen in Canada. ,,De sport staat voorop – je wilt per se goed presteren -  maar het is sowieso een happening. Je komt in één week met zoveel sporters in contact, uit zoveel landen, je maakt vrienden voor het leven. Waar het over vier jaar ook is: ik ben er zeker weer bij.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven