Volledig scherm
Gerrit Spaninks voor zijn geliefde buurthuis De Heidehonk. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Gerrit Spaninks spin in web in 'zijn' Woenselse Heide Eindhoven

ZOMERSERIEEINDHOVEN - Ze zijn de onmisbare schakel in hun wijk. Vrijwilligers die opkomen voor de belangen van de bewoners, de straatbarbecue organiseren of zorgen voor de kwetsbare ouderen. Het ED geeft ze deze zomer een gezicht. Deze dinsdag: Gerrit Spaninks.

De Woenselse Heide is zijn wijk. De mensen en het buurthuis de Heidehonk liggen hem na aan zijn hart. Gerrit Spaninks heeft al veel vrijwilligerswerk verzet, maar is nog lang niet klaar. Wendy Boeijen van het welzijnswerk-bedrijf Buro Cement, die veel met hem te maken heeft: ,,Hij heeft een enorme inzet voor de buurt. Met name voor Heidehonk en het inbraakpreventieteam, en is organisator van 1001 dingen."

,,Mijn hart en ziel liggen hier in Heidehonk, ik kan niet stilzitten en wil mijn handen laten wapperen", zegt Gerrit Spaninks (69), vrijwilliger van de eerste orde uit de wijk Woenselse Heide. Na 25 jaar tentoonstellingen en beurzen opgebouwd te hebben over heel de wereld is Spaninks na zijn vervroegd pensioen in 2006 begonnen als vrijwilliger in de wijk bij de buurtpreventie Woenselse Heide 2. In die tijd waren dat een man of achttien die een keer in de maand bij elkaar kwamen om problemen in de wijk te bespreken.

Spaninks: ,,Je had toen nog geen 040-hulpnummer of zo'n Buitenbeter-app. Als groep overlegden we en keken wie wij konden benaderen om het probleem op te lossen. Later in 2010 is een buurtwacht opgezet. Er werd veel ingebroken. De huizen waren niet gerenoveerd en daardoor inbraakgevoelig. 32 man meldden zich aan. Het was een succes, de inbraken zijn flink afgenomen. De gemeente Eindhoven heeft ons als voorbeeld genomen voor andere wijken."

Cursus
In 2012 is het bewonersplatform Woensel Noord opgericht. Spaninks is lid van het bestuur. Van daaruit is het inbraakpreventieteam opgericht. ,,Als er ergens in de wijk ingebroken werd, gingen wij daar naartoe om uitleg te geven over veiligheid en wat de mensen zelf kunnen doen. Ik heb daar een speciale cursus voor gevolgd", vervolgt Spaninks. Inmiddels hebben wij een 'Buurtent', een mobiele tent die wij overal mee naar toe kunnen nemen om uitleg te geven over veiligheid. Het is allemaal vrijwillig. Met steun van gemeente, platform, winkeliers en woonbedrijf kunnen wij dit doen."

Maar de passie van Spaniks is toch wel zijn werk bij Heidehonk. In 2012 is hij begonnen als vrijwilliger, maar toen het oude bestuur wegging werd hij in 2016 voorzitter van de stichting Heidehonk. ,,Heidehonk moet openblijven, zeker voor de senioren. Het is jammer als dat zou wegvallen. We willen er een bruisend buurthuis van maken. Een ontmoetingsplek voor de buurt waar mensen binnen kunnen lopen voor een kop koffie. We willen meer toeloop en kijken naar wat beter kan."

Deze zomermaanden blijft het buurthuis open met hulp van de vrijwilligers. Een van hen, Marianne Roos, over Spaninks: ,,Gerrit is ons manusje van alles. Het liefst doet hij klusjes rondom Heidehonk. Je kunt altijd op hem terugvallen. Hij loopt al lang mee en weet precies wat er leeft."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven