Volledig scherm
Janine de Haas en Ingeborg Minderhoud organiseren kampen voor kinderen van gescheiden ouders. © FotoMeulenhof

'Gescheiden' kinderen vinden steun bij elkaar tijdens kampen van Stichting Kanjer

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven financiert kampen voor kinderen die te maken hebben gehad met een scheiding van hun ouders. 'Want praten helpt.'

Eigenlijk is het vreemd dat de gratis kinderkampen van Stichting Kanjer, eind deze maand en medio november in Riethoven, niet allang volgeboekt zijn. Met elkaar kletsen, op boksles, of theaterles, werken met paarden: de kinderen kiezen wat hun past en kunnen rekenen op professionele begeleiding. Wetend dat alle kinderen hier hetzelfde meemaken: leven met gescheiden ouders.

,,Dat lotgenotencontact is voor kinderen van gescheiden ouders heel erg belangrijk", zegt initiatiefnemer Janine de Haas uit Heeze. Sinds 2014 organiseert ze drie keer per jaar zulke kinderkampen. Tot nu toe hebben er circa 200 Eindhovense kinderen aan meegedaan. Lotgenoten, dat klinkt dramatisch. Maar dat is een scheiding ook, zelfs al verloopt die relatief harmonieus. ,,Er gebeurt heel veel als je meest veilige basis zich opsplitst." 

Quote

Lotgenoten­con­tact is voor kinderen van gescheiden ouders heel erg belangrijk.

Janine de Haas

Collega-trainer Ingeborg Minderhoud uit Sint-Oedenrode komt uit het onderwijs en zag scheiden 'normaal'worden. ,,In mijn eerste klas had ik één kind met gescheiden ouders, was het een uitzondering. Twintig jaar later, in 2013, had ik een groep acht waarin dit voor àlle kinderen gold." Vandaag (vrijdag) is zelfs de jaarlijkse 'dag van de scheiding' in Nederland. ,,Dat het vaker voorkomt, betekent niet dat kinderen met elkaar praten over wat een scheiding met ze doet", zegt De Haas, die eerder bij hulporganisatie Veilig Thuis werkte. ,,Kinderen zijn superloyaal naar hun ouders toe. Het komt zelfs voor dat broer en zus er onderling niet over praten." 

Binnen de veilige wereld van het kinderkamp komen die gevoelens wel los: verdriet, boosheid, angst. ,,Sommige kinderen praten graag, anderen uiten zich door te doen, bijvoorbeeld in onze workshop boksen. Er was een meisje dat altijd aanvoelde wat anderen wilden, zich altijd aanpaste, een popje om te zien. Maar bij het boksen kwam zo'n woede los, dat ze niet meer op kon houden."

Vechtscheiding

De gemeente Eindhoven hoeven ze niet meer te overtuigen: wethouder Jannie Visscher maakte deze zomer bekend dat ze Stichting Kanjer voor het tweede jaar op rij subsidieert, zodat alle Eindhovense kinderen er gratis aan mee kunnen doen. Ze ziet het als een goed middel om te voorkomen dat een echtscheiding een vechtscheiding wordt. Waarom er dan nog steeds plekken vrij zijn op het eerstkomende kamp? ,,Veel Eindhovenaren weten niet dat we bestaan", aldus De Haas. ,,Het aantal verwijzingen door huisartsen en WIJeindhoven begint op gang te komen. Ouders moeten natuurlijk wel bereid zijn mee te doen. Als ik eenmaal contact heb, lukt dat trouwens bijna altijd."

Want die ouders, hoe naar de scheiding ook was en is, blijven samen verantwoordelijk voor hun kind. ,,'Superfijn dat je je kind aanmeldt voor het kamp, zeg ik dan. 'Maar wat als die met allerlei vragen komt? Dan hebben ze niets aan ons, jouw kind heeft jullie nodig'. Daarom organiseren we aansluitend op het kinderkamp telkens zes bijeenkomsten voor kinderen én hun ouders op de Eindhovense basisschool de Wilakkers in Stratum. Ouders volgen dezelfde soort trainingen als hun kind. Niet in dezelfde groep als hun ex-partner, maar wel in hetzelfde gebouw, en wel samen met andere gescheiden ouders." Dat lotgenotencontact blijkt ook voor ouders heel goed te werken. Minderhoud: ,,'Doe eens normaal', heb ik de ene deelnemer wel eens tegen een ander horen zeggen. Zoiets pikken ze niet van een hulpverlener, maar wel van elkaar." 

Slotbijeenkomst
De slotbijeenkomst met de kinderen wordt door alle ouders bijgewoond. ,,Misschien niet naast elkaar, maar wel samen in dezelfde ruimte", zegt De Haas. ,,Soms kijken kinderen dan echt vol ongeloof van de een naar de ander: kan dat? Wij zeggen ook wel: dit was de eerste oefening voor later, voor de afscheidsmusical als je kind in groep acht zit, en de diploma-uitreiking op de middelbare school."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven