Volledig scherm
Het oude protestantse kerkje aan de Iepenlaan in Philipsdorp Eindhoven staat op instorten. © Michel Theeuwen

Gesprek partijen over kerkje Iepenlaan Eindhoven

EINDHOVEN - Eigenaar GEMA BV en erfgoedwaakhond Henri van Abbestichting zijn door de gemeente uitgenodigd voor een gesprek over de toekomst van het voormalige kerkje aan de Iepenlaan in Philipsdorp. De gemeente hoopt overeenstemming te bereiken over de mogelijkheden voor het vervallen gebedshuis. 

Het kerkje, ook wel naar de eerste gebruiker het kerkje van Prijt genoemd, staat al jaren leeg. De Van Abbestichting verwijt de eigenaar dat die het laat verkrotten zodat het vanzelf instort. De organisatie wil dat de gemeente zijn verantwoordelijkheid neemt en ingrijpt. Maar het college van B en W zegt geen juridische mogelijkheden te hebben omdat het pand niet op de monumentenlijst staat. Wel is het gebouwtje uit de jaren dertig onderdeel van een beschermd stadsgezicht. Dat biedt volgens een woordvoerder van B en W echter geen juridische handvaten om verloedering tegen te gaan. De eigenaar mag zo'n pand alleen niet slopen zonder toestemming.  

Volgens Ruud van de Leur van de Van Abbestichting is dit niet het enige geval waarbij een beschermd stadsgezicht aangetast wordt. Hij noemt ook de sloop van villa's aan de Dr. Schaepmanlaan. ,,En zelfs als het wel om een monument gaat is de gemeente maar moeilijk tot ingrijpen te bewegen. Het heeft ook met de wil om iets te doen, te maken." 

Woningen
Eigenaar Marcel van Kessel van GEMA heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij het liefst zo snel mogelijk af wil van het gebouw. ,,Ik ben projectontwikkelaar, aan een kerkje heb ik niks", zegt hij in een reactie. De Bestenaar denkt eerder aan de bouw van woningen in de stijl van Philipsdorp. Concrete plannen heeft hij nog niet, zegt Van Kessel. Hij wil eerst weten wat de gemeente toe wil staan. 

Wellicht dat daarover meer duidelijk wordt in het gesprek dat over enkele weken plaatsvindt. Volgens de woordvoerder van het college is de insteek om 'de verschillende partijen beter inzicht te geven in elkaars belangen, wensen en visie op de mogelijkheden. Het streven is daarbij om tot overeenstemming te komen'. 

Creatieve Eindhovenaren
Volgens Van de Leur gaat de Van Abbestichting uiteraard het gesprek aan. ,,Wij willen graag een rol spelen om ervoor te zorgen dat er garen op de klos komt." Uitgangspunt voor de organisatie blijft dus dat het kerkje behouden blijft, ,,anders raken we weer een stukje cultuurhistorie kwijt. Dit kerkje zegt iets over de geschiedenis van Philips, zijn mensen en de geloofsgemeenschappen die Eindhoven kende." De Van Abbestichting ziet bijvoorbeeld mogelijkheden om een opgeknapt kerkje via de Stichting Ruimte te verhuren aan creatieve Eindhovenaren. 

In de tussentijd heeft Eindhoven Van Kessel gesommeerd om ervoor te zorgen dat vandalen geen vrij spel hebben in het gebouwtje dat op instorten staat, uit veiligheidsoverwegingen. GEMA heeft het hek gerepareerd en de deur dichtgetimmerd. Maar alle betrokkenen hebben ook al geconstateerd dat dat niet geholpen heeft. ,,Dat zijn echt inbrekers, daar kan ik niet veel aan doen", aldus Van Kessel. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven