Buurtbewoners dachten na over plannen voor hun wijk.
Volledig scherm
Buurtbewoners dachten na over plannen voor hun wijk. © Herman Guelen

Gezocht: plannen voor Vaartbroek en Eckart

EINDHOVEN - Er is subsidie beschikbaar voor plannen die het leven in Vaartbroek en Eckart veraangenamen. Nu is het nog zoeken naar die plannen.

Mensen in beweging en in contact met elkaar brengen, met behulp van nog op te zetten activiteiten. Daar wordt aan gewerkt in de Woenselse wijken Vaartbroek en Eckart. Kartrekkers zijn het Platform Vaartbroek en de gemeente.

Het goede nieuws voor wie wil: er is gemeentelijke subsidie te vergeven. John Gielens, bestuurslid van Platform Vaartbroek, benadrukt wel dat mensen daarvoor dan wel met ideeën 'achter hun deur vandaan moeten komen'.

Leefbaarheid

Eerder al werden in een zogenaamd buurtcontract speerpunten geformuleerd: zoals zelfbeheer (mensen kunnen veel zelf maar krijgen ook hulp), perspectief voor de jeugd, en een veilige buurt. Sommige van de daarbij genoemde ideeën zijn inmiddels met mooie resultaten uitgevoerd. Een onvolledige opsomming: er is buurtpreventie opgericht, er zijn in de zomervakantie kinderactiviteiten, er kwamen projecten via Buurtcultuurfonds (kunstroute 65, opknappen binnenkant jongerencentrum) en een buurtenquête onder huurders van Wooninc over leefbaarheid.

Onder leiding van drie ingehuurde social designers, Fiona Jongejans, Tove Elfferich en Fabienne van Leiden, werd vorige week door een dertigtal buurtbewoners op een speelse manier gebrainstormd over een vijftal van de speerpunten afgeleide thema's: samen leven in de wijk, een schone fijne wijk, je veilig voelen in een veilige buurt, perspectief voor de jeugd en, als laatste, gebruik van of gebrek aan voorzieningen. Daarbij werden zij uitgedaagd met nieuwe ideeën te komen.

Gezamenlijk eten

Anja Zwitserloot en Ellen de Putter kozen als idee-uitwerking 'het gezamenlijk eten'. Zwitserloot: ,,Een multicultifeestmaal: een Nederlands, Marokkaans, Turks, Surinaams gerecht bereiden en nuttigen. Met elkaar in gesprek komen, recepten uitwisselen."

Arie van Vugt had het thema 'met elkaar omgaan': ,,Ga groeten en teruggroeten. Hiervoor kun je een button uitreiken met een pakkende tekst." Medebewoners kwamen al direct met aanvullende ideeën, zoals die buttons laten ontwerpen door kinderen in de knutselclub. Een ander pleitte voor een AED in de wijk, zodat er snel gereageerd kan worden als iemand een hartstilstand krijgt, en daarbij een cursus zodat mensen ermee leren omgaan.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven