Volledig scherm
GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven. © ANP

GGZ tureluurs van administratie; 'tijd liever aan zorg besteden'

EINDHOVEN - Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn jaarlijks anderhalf miljard euro kwijt aan administratie, financiële verantwoording en aanbestedingen. Dat is een kwart van het totale budget. Dat bedrag moet met de helft terug. De vrijgekomen 750 miljoen euro kan dan worden besteed aan betere zorg. 

Dat zegt Joep Verbugt, bestuurder van GGZ Nederland en bestuursvoorzitter van ggz-instelling GGzE in Eindhoven. Hij stelt dat elke instelling voortdurend aan alle financiers moet verantwoorden wat er met het geld gebeurt. Dat zijn gemeenten voor jeugd-ggz en wmo, zorgverzekeraars en de ministeries van Volksgezondheid en Justitie. 

GGZ Nederland heeft dit pleidooi neergelegd bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Zorgverzekeraars Nederland, de twee ministeries die ggz-geld fourneren en de Tweede Kamer. Verbugt roept ook de ggz-instellingen zelf goed te kijken of de interne administratie minder kan.  

,,Het is doorgeslagen", vindt Verbugt. ,,Een psychiatrisch verpleegkundige is een derde van de werktijd bezig met invullen van formulieren. Die  tijd willen ze liever aan zorg besteden." Elke ggz-instelling moet jaarlijks onderhandelen met zorgverzekeraars en gemeenten over budgetten. Deze geldschieters willen tot in detail weten  wat er met hun geld is gebeurd. Die verantwoording vergt ook veel tijd en mankracht. 

Quote

Een psychia­trisch verpleeg­kun­di­ge is een derde van de werktijd bezig met invullen van formulie­ren

Joep Verbugt, bestuurder van GGZ Nederland

,,In ons geval gaat het om dertig gemeenten, acht zorgverzekeraars, een zorgkantoor en twee ministeries", zegt Verbugt. Aan administratie vergt dat jaarlijks 3500 A4-tjes, samen ruim een kilometer papier. 

Verbugt zegt dat er op zich voldoende geld beschikbaar is voor ggz-zorg. ,,Dat is niet het probleem. Maar we moeten dat geld alleen anders gaan gebruiken. We kunnen met hetzelfde geld meer mensen helpen." 

Met de vrijgekomen euro's kan extra personeel worden aangetrokken of kan de zorg vernieuwen. Bijvoorbeeld met ontwikkeling van digitale hulpmiddelen waarmee ggz-cliënten op momenten dat ze dat willen of nodig hebben hulp kunnen inroepen. 

Zelfdodingen
Het is niet voor het eerst dat ggz-instellingen klagen over de zware lasten van administratie en verantwoording, maar tot nu toe heeft dat niet geleid tot verlichting.  Volgens Verbugt is de druk alleen maar toegenomen. Hij wijst ook naar de Tweede Kamer, die na elk incident in een ggz-instelling hamert op nieuwe of strengere regels. GGzE kreeg daar mee te maken na een aantal zelfdodingen vorig jaar in tbs-kliniek De Woenselse Poort. Verbugt: ,,Incidenten eisen aandacht, maar het moet niet leiden tot meer regels."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Eindhovense advocaat geschorst na arrestaties om mishandeling eigen minnares en vrouw

    Eindhoven­se advocaat geschorst na arresta­ties om mishande­ling eigen minnares en vrouw

    EINDHOVEN - Een Eindhovense advocaat wordt voor een week geschorst omdat hij in het afgelopen jaar tot drie keer toe is aangehouden terwijl hij nog in een proeftijd zat voor een eerdere tuchtrechtelijke veroordeling. De raad van discipline in Den Bosch legde dinsdag bovendien een nieuwe voorwaardelijke schorsing op van twaalf weken voor het geval de advocaat de komende twee jaar weer de mist in gaat.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven