Gilde heeft eeuwenoude schilden terug. ‘Buurmans grond kun je maar één keer kopen’
EINDHOVEN - Het Eindhovense Catharinagilde Strijp is blij drie zilveren eeuwenoude schilden weer terug in bezit te hebben. Het oudste dateert uit 1731.
,,Het was een pittige prijs, maar voor ons betaalbaar.” Meer willen schrijvend deken Henri van Hout en regerend deken Frans Prinsen van het Catharinagilde Strijp niet kwijt over het bedrag dat gemoeid was met het terugkopen van drie zilveren schilden, eerder deze maand.
Wel dat ze blij verrast waren met het telefoontje van het Utrechtse veilinghuis Peerdeman. Die had de bijzondere opdracht gekregen de antieke stukken te veilen en wilde de oorspronkelijke eigenaar een kans geven. ,,Buurmans grond kun je maar één keer kopen”, diept Van Hout een oud Strijps gezegde op uit zijn geheugen.
Drie zilveren koningsschilden
‘Drie zilveren koningsschilden van de Sint Catharinagilde Strijp’, stond er in de online catalogus. ‘Elk met gravering van een beroep en naam en jaartal van de koning, te weten: ‘Ian van Lieshout coninck van Sint Catrina gilde 1731, onduidelijk keur, ‘Theodorus van Ham koning van St Catharina gilde Strijp 1819, en ‘Thomas van Deven koning van Sinte Catharina Gild te Strijp 1822, meester: W.F. Hermans, Eindhoven, 1837, gewicht 99 gram, 16 cm’.
Prinsen en Van Hout togen in vol ornaat naar Utrecht, waar ze bij toeval de vorige eigenaar tegen het lijf liepen. Die had de schilden ooit van een tante gekregen, maar wist nauwelijks wat een gilde was. Er ging een wereld voor hem open, vertellen de twee.
Er moeten een hoop schilden zijn gesneuveld
De zilveren schilden getuigen van een rijke geschiedenis. In de Middeleeuwen hadden alle vakmannen een beroepsvereniging ofwel gilde. Mannen die belast waren met de bewaking van kerkelijke en wereldse bestuurders en met de openbare orde, behoorden tot het gewapende schuttersgilde.
Om de schietvaardigheid op peil te houden, waren er jaarlijks wedstrijden. Die zijn er nog steeds. Het gildelid dat het laatste restant van de houten vogel van een hoge mast schiet, mag zich een jaar lang koning noemen. Prinsen citeert uit de statuten uit 1871: ‘De koning is verplicht om tijdens zijn ambtsperiode een zilverstuk te schenken, met daarop zijn naam, die van het gilde, de periode van het koningschap en een beeltenis van zijn beroep.’ Dus in al die eeuwen moeten er honderden schilden zijn geweest.
Bierglas hoort net als geweer bij het gilde
De oudste in de kluis van het gilde dateert uit 1545. ,,Maar er moeten er een hoop zijn gesneuveld”, stelt Prinsen. De koning droeg ze op de rug van zijn vest en hij ging vast wel eens zitten, met de rug tegen een houten leuning.
,,De huidige schilden bestaan behalve uit zilver ook uit titanium, waardoor ze sterker zijn”, legt de schrijvend deken uit. Om daarna te erkennen dat gilden in tijden van armoede ook wel eens een schild van de hand deden om te kunnen ‘teren’. Het bierglas hoort net als het geweer immers bij het gilde.
Gildehuis Botenlaan
De dekens kijken al vooruit naar het volgend jaar: dan bestaat het gildehuis aan de Botenlaan negentig jaar. Het houten gemeentelijk monument heeft verschillende bestemmingen gehad: een speeltuinvereniging, onderdak voor Engelse soldaten, kantine voor voetbal en rugby en dus gildehuis, de laatste 39 jaar.
De coronatijd is benut om het pand op te knappen. Reden genoeg voor weer een feestje in 2023. Dan krijgen ook de drie verworven schilden een plaats.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Atleten strijden om eremetaal bij Open NK para-atletiek in Eindhoven
EINDHOVEN - Namen als Fleur Jong, Marlène van Gansewinkel en Kimberley Alkemade zullen bij sportliefhebbers niet onbekend in de oren klinken. Deze paralympiërs wonnen vorig jaar gouden en bronzen medailles bij verspringen en hardlopen. Ze strijden zaterdag om eremetaal bij het Open NK para-atletiek in Eindhoven. -
PREMIUM
Doorbraak: Luuk de Jong gaat voor een beperkt bedrag terug naar PSV
Spits Luuk de Jong keert terug naar PSV. Er is een doorbraak bereikt in de onderhandelingen tussen de Eindhovense club en Sevilla FC, zo bevestigen inmiddels meerdere bronnen. Verwacht wordt dat hij dit weekend al aansluit bij de selectie. Inmiddels heeft hij ook de medische keuring al met een groen vinkje voltooid. De Jong meldt zich zaterdagmorgen op trainingscomplex De Herdgang van PSV waar hem een hereniging met veel PSV’ers wacht. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUM
Tante Mien fopte de Duitsers en opa Constant kwam er mee weg, bijzondere geschiedenis van familie Dereumaux
-
PREMIUMColumn
John gaf het woord sociaal ’n geheel eigen, nieuwe dimensie
Donderdagavond heb ik op een zeer geanimeerde avond John van den Oetelaar na ruim 12 jaar als hoofdredacteur en 27 jaar als naaste collega uitgezwaaid.
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUM
Truus Smulders uit Middelbeers was geen feministe, maar wel een voorbeeld voor veel vrouwen; fan schrijft boek over tien eerste ‘burgermoeders’ van Nederland
MIDDELBEERS - ‘Jaloersmakend’, vindt oud-burgemeester en auteur Klaas Tammes (74) de burgermoeder-kwaliteiten van Truus Smulders-Beliën. Deze allereerste vrouwelijke burgemeester van Nederland werd op handen gedragen in het naoorlogse Middelbeers. Ook Tammes loopt met haar weg en zijn interesse in Truus en de familie Smulders leidde tot het boek De ambtsketen veroverd! De 10 eerste vrouwelijke burgemeesters in Nederland.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven