Ging Joop Oversteegen uit Eindhoven met ‘goede bedoelingen’ bij de NSB?
EINDHOVEN - Was Joop Oversteegen, oprichter van de Eindhovense uitgeverij Opwenteling, nu wel of niet fout in de oorlog? Met ‘Late Haver’ probeert filmmaker Zeus Hoenderop duidelijkheid te verschaffen. Dat valt nog niet mee.
Al zijn spaargeld stopte hij er in, zelfs het pensioen van zijn vrouw. De Schrijvers Associatie Opwenteling die de Eindhovense dichter Joop Oversteegen (1900-1994) in 1962 oprichtte, moest een Brabants platform van de dichtkunst worden, als tegenhanger van het ‘poëtisch geweld’ uit de Randstad.
Opwenteling groeide uit tot een roemruchte dichtersclub met landelijk bekende Brabantse dichters zoals Frans Babylon (Deurne), Hans van de Waarsenburg (Helmond), Peter Schuddeboom (Son), Maria van der Steen (Hamont/Helmond), Frans Kuipers en Hans Vlek. Er verschenen honderden dichtbundels.
De vraag over wat de rol van Joop precies is geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef aan mij trekken
In ‘Late Haver’, de historisch waardevolle en bij vlagen intrigerende documentaire van filmmaker en kunstenaar Zeus Hoenderop, komen veel van deze dichters voorbij, en ook familie uit Eindhoven, Valkenswaard en Tilburg en uitbaters van De Poort van Kleef, waar de dichtersclub vaak samenkwam.
Gefilmd tussen 2000 en 2021
Hoenderop kreeg in 2000 de opdracht voor de film, vernoemd naar een gedicht van Oversteegen, maar omdat de financiering uiteindelijk niet rond kwam heeft hij hem nu op YouTube gezet. De beelden bestrijken een lange periode (van 2000 tot 2021), een aantal hoofdrolspelers uit de film leeft niet meer, zoals zenuwarts Piet Holtzer, kunstschilder Piet Smissaert en dichter Pierre Maréchal.
‘Late Haver’ is een ultieme poging duidelijkheid te verschaffen over het verleden van Oversteegen. ,,De vraag over wat de rol van Joop precies is geweest tijdens de oorlog bleef aan mij trekken", aldus de maker.
Lees verder onder de foto: ‘Bij de Hitlerjugend’
Hitlerjugend
Overtuigd anarchist en antimilitarist Oversteegen sloot zich in de oorlog bij de NSB aan, maar - zo verklaarde hij na de oorlog - juist om mensen te redden en de fascisten dwars te zitten. Zijn kinderen vertelden hij niks over deze ‘goede bedoelingen’, zijn oudste zonen belandden bij de Hitlerjugend.
Zoon Menno (1926) uit Valkenswaard vertelt er in de documentaire zeer geëmotioneerd over. Heel zijn leven leven heeft hij de pijn moeten dragen voor de keuze van zijn vader. Het levert aangrijpende beelden op, van iemand met een enorm trauma. Menno overleed in 2006, broer Allard (1925) sneuvelde in 1945 in Rusland aan het front.
Voor alle mensen die pijn hebben ondervonden door het handelen van Joop heb ik deze documentaire gemaakt. In een groter perspectief wat oorlog en uitsluiting doet met mensen
Alle zogenaamd ‘goede bedoelingen’ ten spijt, hoe is het dan te verklaren dat Oversteegen bij Opwenteling in de jaren zestig nog dubieuze dichters uitgaf, zoals die van een notoire NSB’er als Jan Eekhout, zo vraagt Hans van de Waarsenburg zich af in de film.
Oversteegen had wel spijt, vermoedt Hoenderop. ,,Die is wel zichtbaar in de liefdevolle aandacht en toewijding die hij gaf aan de jonge dichters die bij hem en zijn vrouw Antje een letterlijk thuis vonden. Voor sommigen van de dichters was Joop zelfs een vaderfiguur.”
Rehabilitatie
Hoenderop hoopt dat zijn documentaire bijdraagt aan het rehabiliteren van de familielijn van Joop Oversteegen. ,,Voor alle mensen die pijn hebben of hebben ondervonden door het handelen van Joop, hun naasten en hun nakomelingen, heb ik deze documentaire gemaakt. In een groter perspectief wat oorlog en uitsluiting doet met mensen.”
Uitgeverij Opwenteling lag jaren stil, maar maakte in 2011 een doorstart en publiceert hedendaagse poëzie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Nuenen vangt nog eens 30 vluchtelingen uit Oekraïne op
NUENEN - De gemeente Nuenen verwelkomt in juli dertig extra vluchtelingen uit Oekraïne op de huidige opvanglocatie. In het voormalige schoolgebouw aan de Vrouwkensakker wonen nu al ongeveer zestig personen. -
INGEZONDEN OPINIE
Mening | Meer militaire steun aan Oekraïne leidt niet tot overwinning; herstel krijgsmacht komt in het gedrang
GELDROP - Oekraïne wordt de hemel in geprezen voor moed, moreel, eendracht en vastberadenheid en in het Westen wordt overwogen om het land met meer en zwaarder militair materieel te steunen. -
PREMIUM
Dansgarde met alleen mannen neemt optreden zeer serieus: ‘We schuwen geen enkele danspas’
HELMOND - In de kantine van de voetbalclub deden zeven vrienden de belofte om de beentjes de lucht in te gooien. Maar dan niet op het gras van Bruheze maar in gemeenschapshuis De Loop als dansgarde voor hun vriend Willem. Alléén als hij prins zou worden. En dat werd hij.
-
Kort nieuws
Jochem Otten weg als directeur bij het Speelhuis en Cacaofabriek, om in Tilburg aan de slag te gaan
HELMOND - Jochem Otten vertrekt als directeur bij theater het Speelhuis en cultuurkoepel De Cacaofabriek. Vanaf 1 april 2023 gaat hij aan de slag als directeur-bestuurder bij Stichting Mommerskwartier in Tilburg, waar het Textielmuseum, het Regionaal Archief en het Stadsmuseum onder vallen. -
-
-
Woningen in de Geldropse wijk Akert worden versneld verduurzaamd met Woonbedrijf als nieuwe eigenaar
GELDROP - De 82 duplexwoningen bij woon-zorgcomplex de Akert in Geldrop kampen al jaren met vochtproblemen. Woonbedrijf heeft de woningen nu van Wooninc overgenomen om ze te verduurzamen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
In samenwerking met indebuurt Eindhoven